Svježi marinirani inćuni

Incuni

Ovaj specijalitet dalmatinske kuhinje omiljen je svima! Ukoliko niste ljubitelj već gotovih mariniranih inćuna, predlažemo da napravite svoje vlastite! Barem ćete biti sigurni da su svježi!

Priprema: 20 minuta
Mariniranje: 30 minuta + 3 sata

kPotrebni sastojci (za 6 osoba)

  • 30 svježih inćuna
  • 2 limuna
  • glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • svežnjić majčine dušice
  • 2-3 listića svježeg ružmarina
  • 4 svježa crvena feferona
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Priprema

1. Operite feferone, odstranite im peteljke, te neočišćene sitno narežite. Stavite ih u zdjelicu. Zalijte maslinovim uljem, poklopite i ostavite marinirati. Ulje se mora prožeti okusom i mirisom feferona.

2. U međuvremenu oljuštite luk, nasjeckajte ga i posolite. Stavite u cjedilo da otkapa suvišak tekućine.

k3. Oljuštite češnjak i okomito narežite na ploškice.

4. Operite inćune i temeljito obrišite papirnatim ubrusom. Trljajte od repa prema glavi, da odstranite ljuskice. Otvorite ribice i očistite iznutrice. Odrežite ribicama glavu i odstranite im kralježnicu. Zatim povadite što više kostiju, a pritom će vam pomoći i pinceta. Još jednom operite ribice izvana i iznutra pa ih poslažite u cjedilo da iskapa tekućina.

5. U dno dublje posude rasporedite iscijeđeni luk. Poslažite ribice i natopite limunovim sokom. Posolite i popaprite. Stavite u hladnjak da odleži 2 sata.

6. Zatim izvadite posudu s ribicama. Ocijedite limunov sok. Pospite ribice majčinom dušicom i rasporedite na njih ploškice češnjaka. Ocijedite ulje i nalijte ribice. Neka odleže još 1 sat u frižideru, pa možete poslužiti.

7. Inćune možete zamijeniti manjim svježim srdelama, no u limunovom soku moraju odležati sat dulje.

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!