Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zeleno povrće snižava rizik od dijabetesa

Još uvijek se ne možete prisiliti na konzumaciju zelenog povrća? Možda će vas rezultati novog istraživanja uvjeriti u suprotno. Naime, znanstvenici su otkrili kako špinat, zelje i brokula snižavaju rizik od dijabetesa tipa 2.

kPrehrana bogata lisnatim zelenim povrćem je povezana s 14 posto smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa, pokazali su rezultati istraživanja Sveučilišta Leicester.

“Nedostatak konzumacije voća i povrća samo je 2000. godine
uzrokovao 2,6 smrtnih slučajeva diljem svijeta“, objasnio je Patrice
Carter, nutricionist Sveučilišta Leicester u časopisu British Medical
Journal
.

Zahvaljujući
istraživanju u kojem je sudjelovalo 220,000 osoba, znanstvenici
su zaključili da konzumacija
samo jedne porcije lisnatog zelenog povrća dnevno (122 grama), rezultira sa 14 posto manjim
rizikom od dijabetesa tipa dva, u usporedbi s osobama koje su jele manje od
pola porcije dnevno.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo