Guarana – za bistru glavu i vitalno tijelo

guarana

Guarana (Paullinia cupana) je grm sa žarko crvenim voćnim plodovima čije je podrijetlo amazonska kišna šuma sjevernog Brazila. Južnoameričkom indijanskom plemenu Satere Mawe guarana je već stoljećima poznata zbog svoje izvanredne sposobnosti povećavanja izdržljivosti, što je važan faktor pri opstanku života u teško pristupačnim predjelima amazonske prašume.

Plod guarane sadrži crne sjemenke okružene bijelom bojom čime podsjeća na ljudsko oko, a svojim je izgledom među Indijancima ujedno bio i temelj brojnih mitova i legendi.

Guarana svojim sastojcima povećava tjelesnu izdržljivost

Sjemenke guarane sadrže dva do tri puta više kofeina od sjemenki kave, što je čini najbogatijim izvorom kofeina.

Sjemenke guarane sadrže važne bio-aktivne sastojke od kojih je najvažniji guaranin, tvar srodna kofeinu koja se u krvotok apsorbira sporije od kofeina te se smatra zdravijim jer ne izaziva negativne učinke poput lupanja srca i ubrzanog pulsa. Guaranin stoga ima znatno duže i dosljednije djelovanje i ugodniji osjećaj, a diuretski učinak je znatno manji nego kod kofeina. Guarana je iz tog razloga također popularna među sportašima, kako profesionalnim tako i onim rekreativnim, jer na prirodan način povećava tjelesnu izdržljivost i bez štetnih učinaka smanjuje osjećaj umora. Atletičari koji prije fizičke aktivnosti konzumiraju guaranu, lakše podnose napor te postižu bolje rezultate. Njeno uzimanje se preporučuje prilikom cjelodnevnog fizičkog i mentalnog napora te osjetnog nedostatka energije.

Guarana poboljšava pamćenje i koncentraciju

Rezultati istraživanja koje je dr. David Kennedy sa suradnicima 2008. godine proveo na Sveučilištu Newcastle u Engleskoj je između ostalog pokazalo da guarana uspješno pospješuje sposobnosti kognitivnih procesa i mentalne izdržljivosti. U istraživanju je sudjelovalo 129 zdravih ispitanika u dobi od 18 do 24 godina. Ispitanici koji su konzumirali guaranu su puno bolje (brže i preciznije) rješavali testove od onih koji je nisu konzumirali.

Guarana smiruje glavobolje, ubrzava metabolizam te smanjuje apetit

Francuski znanstvenici su tijekom istraživanja otkrili da guarana smanjuje glavobolje i migrene te podiže raspoloženje i vitalnost organizma. Ona također ubrzava metabolizam, otapa masti i smanjuje osjećaj gladi što je dobra vijest za sve one koji žele na zdrav način izgubiti na težini. Doktorica Oliveira Campos je 2012. godine na Sveučilištu Miami u Sjedinjenim Američkim Državama, provela kliničko ispitivanje nad oboljelima od raka dojke koji su, zbog posljedice kemoterapije, patili od kroničnog umora. Zaključila je da je guarana učinkovita u liječenju kroničnog umora kod oboljelih od raka dojke i nema štetnih nuspojava.

Najbolji učinak na ljudsko tijelo ima guarana koja raste u divljini amazonske prašume. Važno je da se sjemenke guarane prže na tradicionalan način u glinenim pećima sa smanjenim prisustvom kisika što istovremeno sprječava oksidaciju sjemena te povećava njihove pozitivne učinke na ljudsko tijelo.

Divlju guaranu u prahu iz amazonske prašume možete naručiti putem web shopa specijaliziranog za biljne i organske proizvode – Organskih7.hr i u web shopu Ordinacija.hr.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!