Noćurkovo ulje obnavlja kožu, smiruje upale i olakšava ženske tegobe

Nocurak ljekovito bilje shutterstock 434911285

Žuti noćurak (Oenothera biennis) ili pupoljika često se uzgaja u vrtovima za ukras, zbog lijepih žutih cvjetova, no ova je biljka i vrlo ljekovita.

Noćurak je široko rasprostranjen u Europi, a potječe iz Južne Amerike - još su ga starosjedioci Indijanci koristili za liječenje kožnih bolesti i zacjeljivanje rana.

Masnoće srodne koži

Hladnim prešanjem sjemenki noćurka dobiva se dragocjeno ulje koje odlično obnavlja hidrolipidni zaštitni sloj kože.

Noćurkovo ulje bogato je vitaminima, osobito vitaminom C i provitaminom A (karotenom), no osobito je cijenjeno zato što obiluje nezasićenim masnim kiselinama, gama-linolenskom i linoleinskom. Ove kiseline smatraju se “srodnima” koži jer djeluju poput lipida (masnoća) koji se nalaze u koži, sprečavajući gubitak vode.

Ulje noćurka regulira lučenje masnoće i djeluje protuupalno, pa je pogodno i za suhu i za masnu kožu. Zbog izuzetnih obnavljajućih svojstava noćurkovim uljem tretira se i vrlo osjetljiva, dehidrirana koža sklona crvenilu, ljuskanju i alergijskim reakcijama. Dobro je znati da noćurak smiruje akne, kao i prhut. Regenerativni učinak noćurka dobar je i za “peglanje” bora.

Pomaže i protiv depresije?

Zbog visoke koncentracije zdravih nezasićenih masnih kiselina, ulje noćurka uzima se i oralnim putem za poboljšanje kroničnih upalnih stanja kože, npr. psorijaze, neurodermitisa i raznih ekcema.

Kao dodatak prehrani noćurkovo ulje koristi se i za sniženje kolesterola, a preporučuje se i kod želučanih tegoba, dijabetesa, poremećaja rada štitnjače i reumatoidnog artritisa.

Neka istraživanja pokazala su da noćurak pomaže i protiv depresije te da je koristan u odvikavanju od alkohola. Noćurkovo ulje poznato je i kao ženski prirodni lijek - dokazano pomaže protiv menstrualnih tegoba te olakšava menopauzu.  

Problemi sa žuči? Pomažu ljekoviti biljni čajevi i sokovi od povrća  

 Prati nas na Viber Public Chatu!