Čak 21 posto svih srčanih udara događa se ponedjeljkom - znate li zašto?

infarkt

Što znate o ljudskoj krvi? Što znate o ljudskoj krvi? Riješite test i provjerite svoje znanje!

1. Svi znaju za krvne grupe, ali ne i detalje kako one utječu na naše zdravlje. Primjerice, ljudi s krvnom grupom nula nisu skloni kardiovaskularnim bolestima. No znate li čemu su skloniji?

a) karcinomu debelog crijeva

b) pretilosti

c) problemima sa štitnjačom

2. Ljudi koje krvne grupe najčešće obolijevaju od dijabetesa?

a) A

b) B

c) AB

3. Utvrđeno je da se čak 21 posto svih srčanih udara događa ponedjeljkom. Znanstvenici kažu da je to zbog:

a) naglog radnog ritma nakon dana vikenda

b) prevelikih očekivanja na početku radnog tjedna

c) nagomilanog hormona stresa

4. Koliko krvi čovjek može izgubiti i preživjeti, naravno ako mu se pravovremeno da potrebna transfuzija krvi?

a) 40 posto

b) 30 posto

c) 20 posto

Liječnici upozoravaju: Ovo je 13 načina na koje potajno uništavate vlastitu jetru!

5. Koštana srž u krvotok otpušta nova crvena krvna zrnca. Znate li koliko njih u jednoj sekundi?

a) 2-3 milijuna

b) 20-30 tisuća

c) 2-3 tisuće

6. Tijekom prosječnog ljudskog života srce napumpa ogromne količine krvi. Ako se poigramo i tu količinu pretvorimo u olimpijske bazene, bilo bi to krvi za koliko bazena?

a) 40

b) 60

c) 80

7. Uz krv za naše je zdravlje važan i Rhesus faktor te krvi. Taj naziv znanstvenici su preuzeli od vrste kod koje je taj anti­gen otkriven, a riječ je o vrsti:

a) miševa

b) majmuna

c) zamoraca

8. Samo jedan dio ljudskog tijela nema dotok krvi jer kisik dobiva direktno iz zraka. Riječ je o:

a) noktu

b) bradavici

c) rožnici

9. Koliko posto ljudske težine čini krv?

a) 10 posto

b) 8 posto

c) 5 posto

10. Koliko traje životni vijek trombocita?

a) 3-5 dana

b) 3-5 tjedana

c) 3-5 godina

11. Crvena krvna tjelešca nazivaju se eritrociti i njihov je posao dovesti kisik do svake stranice u našem organizmu. To su tjelešca bez jezgre koja žive oko 120 dana, a posebno su važna i zbog toga jer sadrže:

a) magnezij

b) željezo

c) kalcij

Ovih 8 koraka liječnici žele da pratite kako bi držali krvni tlak pod kontrolom

Pripremila: Bojana Radović

Točni odgovori: 1. b, 2. b, 3. c, 4. a, 5. a, 6. c, 7. b, 8. c, 9. b, 10. a, 11. b     

 Prati nas na Viber Public Chatu!