Kada mrljice i bljeskovi u očima postaju opasni?

Oči plave oči žena djevojka shutterstock 134971778

Crne točkice koje plivaju ispred oka jedan su od najčešćih simptoma zbog kojeg se pacijenti javljaju oftalmologu

Točkice ili „mušice“ zapravo ne plivaju ispred oka već plutaju u središnjem dijelu oka, a mi ih subjektivno vidimo ispred. Nalaze se u staklovini, tvari koja ispunjava središnji dio oka gelaste strukture, sačinjene od 99% vode. S godinama se konzistencija ovog gela mijenja što je potpuno prirodan fiziološki proces i nakupine kolagena formiraju gustoće koje izgledaju kao „mušice“ ili mrljice (eng. eye floaters). Ova pojava je potpuno bezazlena i ne prijeti nikakva opasnost po oštećenje vida.
 

Međutim, ukoliko ovih „mušica“ ima jako puno, a pored njih se javljaju još neke smetnje poput crvenila, podražaja ili pogoršanja vida, onda to može biti neki ozbiljniji proces, upala ili krvarenje u oku i potrebno je javiti se svom liječniku oftalmologu, piše dr.med. Vesna Cerović iz Klinike Svjetlost

Zamućenje vida? Plutajuće čestice? Evo što vam vaše oči pokazuju

bljeskovi pred očima su također česti simptom koji nas vodi na očni pregled. Opisali smo kako se s godinama staklovina, tj. gel koji ispunjava središnji dio oka, strukturno mijenja. Zbog fizioloških procesa on se može odvojiti od stražnjeg dijela oka. To odvajanje će dovesti do pojave bljeskova koji se ispoljavaju pri pokretima oka ili glave. Ovo je bezazlen simptom.

6 najčešćih razloga krvavih očiju

Uzroci i simptomi

No, bljeskovi u očima se mogu javiti i prilikom puknuća mrežnice ili retine, a to je hitno stanje i zahtijeva oftalmološki tretman. Retina ili mrežnica je veoma tanka vidna opna koja oblaže unutarnji dio oka, sastoji se od 120 milijuna senzornih stanica i prima vidne podražaju. Puknuća nastaju zbog degenerativnih promjena, nešto češće kod kratkovidnih osoba. Preporučuje se da kratkovidne osobe barem jednom godišnje naprave pregled pozadine oka sa širenjem zjenica. U slučaju puknuća retine, potrebno je hitno laserom “zavariti” rupicu na mrežnici kako zbog podvlačenja tekućine iz staklovine ne bi došlo do odignuća ili ablacije retine.

Savjeti za zaštitu očiju od štetnog utjecaja računala

Glavni simptom ablacije retine je pojava tamne zavjese ili “zastora na oku” kako to pacijenti najčešće opisuju. Ablacija predstavlja odignuće mrežnice, najčešće nastaje zbog puknuća kroz koja se podvlači tekućina. Ablacija mrežnice mora se hitno operirati jer se senzorne stanice od kojih se ona sastoji oštećuju unutar 48 sati. Što se prije napravi operativni zahvat na oku to će i oporavak vida biti bolji!

Ovisnost o kapima za oči - rizik ili ne?

Što je od navedinih simptoma zabrinjavajuće, a što ne, zahtijeva li liječenje ili ne, najbolje će vam ipak reći vaš oftamolog nakon detaljnog pregleda pozadine oka. Ukoliko primjetite bilo koji od ovih simptoma, specijalizirani stručnjaci retinolozi stoje vam na raspolaganju.

5 najčešćih problema s kožom oko očiju

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!