Zdravlje

Zdravlje

Zubar upozorava: Hrkanje može narušiti vaše oralno zdravlje i uzrokovati loš zadah

Shutterstock

Hrkanje je prilično uobičajena pojava, iako ta činjenica ne umanjuje iritantnost problema. Uglavnom za one koji spavaju pored. A može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Smatra se da čak 25 posto svjetskog stanovništva pati od ovog poremećaja svakodnevno, dok 30 do 40 posto ljudi hrče povremeno.

Ova pojava je učestalija kod pretilih ljudi, no većina će hrkati u jednom trenutku svog života, bilo da je to zbog prehlade ili bolesti koja utječe na njihovu sposobnost disanja kroz nos.

Ovih osam napitaka može vam pomoći ublažiti dosadnu glavobolju

Vodeći britanski stomatolog dr. Deepak Aluk otkrio je za Daily Mail zašto hrkanje može uzrokovati kaos u vašem oralnom zdravlju – pa čak i uzrokovati loš zadah.

1. Povećan rizik od infekcija

Cjelonoćno hrkanje često dovodi do disanja na usta, što znači smanjenje količine sline. No, najmanja je briga probuditi se sa suhim ustima.

Shutterstock

Nedostatak sline povećava rizik od oralnih infekcija, a kronična suha usta mogu uzrokovati karijes i bolesti desni, budući da je slina ključna za održavanje dobrog oralnog zdravlja.

Redoviti stomatološki pregledi ključni su, ne samo za održavanje cjelokupnog oralnog zdravlja, već i za specifično rješavanje problema suhih usta, rekao je dr. Deepak Aulak.

2. Karijes

Jutarnji zadah nije najugodniji miris, međutim, on može biti pokazatelj temeljnog problema s vašim oralnim zdravljem. Suha usta uzrokovana hrkanjem povećavaju nakupljanje bakterija što znači da ima manje sline za sprječavanje karijesa i bolesti desni.

Dobra vijest za kavopije! Umjereno uživanje smanjuje rizik od anksioznosti i depresije

Hrkanje isušuje usta i lišava ih prirodnog obrambenog sloja sline, koji je ključan za borbu protiv karijesa i održavanje zubi i desni čistima. Ako vam je neugodno pitati nekoga imate li loš zadah, pitajte svog stomatologa – dobit ćete iskren odgovor od osobe koja vam može pomoći u liječenju, savjetuje dr. Aulak.

3. Bolesti desni i gingivitis

Suha usta uzrokovana hrkanjem mogu uzrokovati gingivitis i ozbiljnije bolesti desni poput paradentoze. Gingivitis je prvi stadij bolesti desni, koja nastaje kada se plak, kamenac i bakterije nakupljaju na zubima, što dovodi do crvenila, otečenosti i krvarenja desni.

Shutterstock

Kada se stanje ne liječi, može se razviti u parodontitis, koji napada meko tkivo oko zuba, uzrokujući gubitak zuba.

Prekinuti san uzrokovan hrkanjem ili apnejom može povećati upalne markere u krvi, što može pogoršati bolesti desni.

Ako vidite krv nakon što ste oprali zube ili primijetite neugodan miris nakon što ste koristili zubni konac, to mogu biti prvi znakovi bolesti desni. U ranoj fazi može se lako liječiti posebnim pastama za zube i vodicama za ispiranje usta, ali ako se dopusti da se bolest dublje ukorijeni, znat ćete za to, vrlo je bolno, napominje dr. Aulak.

Ističe kako je ključna dobra higijena zuba kod kuće što uključuje pranje zubi dva puta dnevno, redovito čišćenje koncem i korištenje antimikrobne tekućine za ispiranje usta kako bi se smanjilo nakupljanje plaka i smanjio rizik od bolesti desni.

Što vam boja zuba govori o vašem zdravlju

4. Gubitak zuba

Ozbiljna bolest desni ili parodontoza slabi meko tkivo koje podupire zube, što znači da u nekim teškim slučajevima možete izgubiti zube. Gubitak zuba mijenja oblik usta, što ponekad uzrokuje sužavanje dišnih puteva – pa čak i utječe na to kako se jezik osobe odmara dok spava.

Kao rezultat toga, gubitak zuba također uzrokuje hrkanje spavača. Hrkanje je također nešto o čemu stomatolog može savjetovati, jer problemi sa zubima i desnima mogu utjecati na vaše disanje dok spavate.

Shutterstock

Hrkanje je više od frustracije za vas i bilo koga tko vas može čuti. Često je pokazatelj temeljnih zdravstvenih problema koji mogu značajno utjecati na kvalitetu vašeg života – a također mogu dovesti do problema s oralnim zdravljem, upozorava dr. Aulak.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo