Zdravlje

Zdravlje

Što vam boja zuba govori o vašem zdravlju

Shutterstock

Zubi mijenjaju tijekom života boju iz raznih razloga. Ponekad je “krivac” hrana, a ponekad treba potražiti pomoć stomatologa

Bijeli zubi najljepši su dio osmijeha, no znači li to uistinu i da su zdravi? Zubi mogu promijeniti boju iz mnogo različitih razloga, a budući da tretman izbjeljivanja može promijeniti boju zuba, bijeli zubi ne garantiraju uvijek i zdravlje.

Evo što različite promjene boje zuba mogu reći o vašem zdravlju.

Stomatolog otkriva tri situacije u kojima nikako ne smijete prati zube

Žuti zubi

Ovo je najčešća boja zuba. Svijetložuta boja označava jak i zdrav osmijeh. Prirodna boja dentina, sloja koji se nalazi ispod cakline i povezuje se sa zubnim živcem, je žuta. Budući da je caklina u biti prozirna, boja dentina je malo otkrivena i daje zubima žutu nijansu.

Međutim, s godinama će žuta boja vaših zubi vjerojatno postati tamnija. Određena hrana i piće također mogu uzrokovati da zubi poprime tamniju žutu boju.

Smeđi zubi

Ako vam zubi imaju smeđu nijansu, vrlo je vjerojatno da ste stekli naviku konzumiranja proizvoda bogatih taninima poput vina, crnog čaja ili kave. No, također mogu biti posljedica česte upotrebe nikotina i duhanskih proizvoda. Smeđe mrlje na zubima ukazuju i na nakupljanje zubnog kamenca.

Shutterstock

Ljubičasta boja zuba

Mogu biti posledica pijenja crnog vina ili konzumiranja tamnog voća, ali i traume zuba. Zub može promijeniti boju i izgledati ljubičasto nakon jakog udarca. u ovom slučaju treba potražiti pomoć stomatologa jer bi ljubičasta boja zuba nakon neke traume mogla biti znak unutrašnjeg krvarenja.

Siva i crna boja zuba

Posivljeni zub može ukazivati da je došlo do oštećenja živca. Ako zub pocrni, to gotovo sigurno ukazuje na karijes.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo