Upotreba češnjaka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je izniman lijek za mnoge bolesti uključujući i bolesti srca. Jedna od najpoznatijih razloga upotrebe ove namirnice svakako je snižavanje krvnoga tlaka. Međutim, kako znati ne pretjerati u konzumaciji češnjaka?
Supstanca po kojoj je češnjak najpoznatiji je alicin. Osim što mu daje specifičan miris, alicin služi i za reduciranje masnoća koje se nakupljaju na stjenkama arterija. Naime, on blokira aktivnost angiotensina, što sprječava nepoželjnu kontrakciju krvnih žila i rast krvnoga tlaka. Upravo zbog toga češnjak je savršen za zdravlje vašega srca i krvnih žila. Brojna su istraživanja pokazala da je češnjak djelotvorniji kod osoba koje imaju što viši krvni tlak – tolika je njegova snaga.
Češnjak: obnavlja kosu, uklanja mitesere i omekšava kožu!
Kako konzumirati češnjak?
Najbolje bi bilo češnjak konzumirati u svježem obliku. Naime, kada ga zdrobite ili isjeckate, iz češnjaka se otpušta spomenuti alicin. Djelovanje alicina se smanjuje sa starošću češnjaka ili s tretiranjem češnjaka na visokoj temperaturi. Naime, alicin je poznat kao poprilično nestabilan spoj zbog čega i nije dostupan u čistome obliku kao suplement.
Doza češnjaka – varira
Većina režnjeva češnjaka teži oko 3 grama. Kako biste prevenirali visok krvni tlak možete konzumirati dnevno oko 1 gram češnjaka. Naravno, trebali biste se i konzultirati sa svojim liječnikom oko količine dnevnoga unosa češnjaka, posebice ako koristite neke lijekove. Konzumacijom samo češnjaka nećete uspjeti smanjiti u potpunosti krvni tlak jer stručnjaci navode kako je za takvo što potrebno svakodnevno jesti 30-ak režnjeva bijeloga luka – odjednom.
Umjesto toga, postoji alternativa, a ona se nalazi u – tabletama ili kapsulama. Međutim, ukoliko vam ne smeta poprilično specifičan pa i neugodan miris češnjaka, utoliko se svakako najprije oslonite na blagodati prirodnoga i svježega oblika češnjaka.
Jeste li čuli za crni češnjak? Savršeno se uklapa i u slatke i u slane kombinacije!
Povišeni krvni tlak – je li problem u previše soli?
Foto: Shutterstock
J. R.