Loš vid povezan sa senilnošću starijih

par-stariji-veza-ljubav-brak-1.jpg

Istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je kako su starije osobe s neliječenim problematičnim vidom značajno sklonije razvijanju Alzheimerove bolesti.

Problemi s vidom mogu imati ozbiljne posljedice i vrlo su česti kod starijih ljudi, međutim, mnoge osobe ne traže liječničku pomoć. Upravo su takve osobe devet puta sklonije senilnosti, tvrde istraživači Sveučilišta Michigan. Oni su u istraživanje uključili 625 ispitanika starijih od 65 godina koje su pratili kroz 8,5 godina. S druge strane, ispitanici koji su imali dobar vid na početku istraživanja bili su izloženi 63 posto nižem riziku razvijanja senilnosti.

Poremećaji u vidu mogu utjecati na normalnu pokretljivost i sposobnost sudjelovanja u svakodnevnim aktivnostima kao što su čitanje, gledanje televizije, kretanje ili pak odlazak u trgovinu.

"Naši rezultati upućuju kako je važno za starije osobe s problemima vida da potraže liječničku pomoć. Tako će se uzroci problema ustanoviti i tretirati. Međutim, problemi s vidom i sljepoća spadaju među deset najčešćih tegoba odraslih osoba i mogu rezultirati većom sklonošću razvijanja drugih zdravstvenih problema, pa čak i preranom smrću", tvrdi voditeljica istraživanja Mary A.M. Rogers.

Određene metode liječenja za ispravljanje mrene, glaukoma, tegoba mrežnice ili drugih problema vezanih s očima pokazale su se učinkovitima pri snižavanju rizika od razvijanja senilnosti.

Stručnjaci ističu kako su pravilna zdravstvena skrb i preventivni pregledi ključni za dugoročno zdravlje ljudi, a posebno kada su u pitanju starije osobe.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!