Modrice - kako ih liječiti?

modrica-masnica-rana-zavoj-ozljeda-flaster

Pad ili udarac, čak i ako nisu praćeni jakom boli, uzrokuju izlijevanje krvi iz malih žila, pa koža na tom mjestu potamni. Niz je razloga koji uzrokuju pucanje krvnih žila; jako nagnječenje tkiva, nagli pokret, ali i prekomjerni tjelesni napor koji uzrokuje povećani krvni tlak.

Ako je udarac slab, krvarenje se javlja samo u površinskom sloju kože. Ako se krvarenje javi u dubljem sloju kože, blizu kostiju i mišića, tada su i posljedice teže.

Kao posljedica udarca, na koži se javljaju tamne mrlje: manje i točkaste ako je riječ o masnici, veće i ravnomjerno obojene na cijeloj površini ako je riječ o podljevu. U nekoga će i vrlo slab udarac ostaviti vidljivi trag. Povećana osjetljivost na udarce nastaje zbog povećane osjetljivosti kapilara, a može biti i nasljedna.

ModricaKako ublažiti posljedice udarca

Ako je udarac slab, a modrica blijeda, nije potrebno posebno liječenje. Ako i dođe od oticanja tkiva i boli, mogu se upotrijebiti kreme, gelovi ili masti koje sadrže heparin ili slične tvari koje sprečavaju zgrušavanje krvi. Time se lokalno olakšava optok krvi i smanjuje zgrušavanje. U težim slučajevima, ako tjelesna temperatura raste, pomažu protuupalni lijekovi koji se uzimaju oralno i koje propisuje liječnik.

Modrice koje se na tijelu pojave iznenada i nisu uzrokovane udarcem ne smiju se zanemariti, te u takvim slučajevima treba potražiti savjet liječnika.

Mogući uzroci takvih modrica su :

  • Neke bolesti jetre ili bubrega te uzimanje nekih lijekova (acetilsalicilna kiselina ili lijekovi koji smanjuju zgrušavanje krvi) mogu uzrokovati manju količinu trombocita. Kada se količina trombocita u krvi smanji, podljevi i masnice pojavljuju se i nakon sasvim slabih udaraca koje vrlo često niti ne primijetimo.
  • Ako se masnice javljaju na nogama, to može biti prvi znak bolesti vena ili drugih problema optoka krvi.
  • U slučaju aplastične anemije kada se smanjuje stvaranje crvenih, ali i ostalih krvnih stanica, postoji veća sklonost krvarenju i pojavi podljeva i masnica.
  • Kada se istodobno sa stvaranjem podljeva javlja oticanje i krvarenje zubnog mesa, uzrok može biti pomanjkanje vitamina C, riboflavina ili folne kiseline.

ZavojŠto učiniti u slučaju modrice ili podljeva?

Kako biste ublažili bol i otok, stavite ledeni oblog na mjesto udarca. Ledeni oblozi djeluju protuupalno - hladnoća steže krvne žile pa istječe manje krvi, a time i krvnih stanica koje sudjeluju u upalnoj reakciji.

Ako ste češće izloženi mogućnosti udarca, praktično je imati pri ruci hladne sprejeve koji se nanose izravno na mjesto udarca: uzrokuju stiskanje krvnih žila i zaustavljaju krvarenje.

U slučaju nagnječenja i iščašenja zgloba na ruci ili nozi, izbjegavajte nagle pokrete. Mjesto ozljede previjte ne previše čvrstim povojem.

Također, kako bi modrica što prije nestala, neki savjetuju homeopatske pripravke. Veprovac (amika) u kremi ili granulama pomaže za ublažavanje bolova, smanjenje oteklinu i pospješuje optok krvi. Pozitivno djeluju i ananas i papričica (u kapsulama) jer sadrže tvari koje pospješuju krvotok i ubrzavaju ozdravljenje.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!