Pušači i nepušači imaju različite vrste raka pluća

pusenje, cigareta

Pušači će razviti drugačiju vrstu raka pluća nego osobe koje nemaju ovu lošu i nezdravu naviku, tvrde kanadski stručnjaci.

Sve veći broj znanstvenih podataka ukazuje na iznenađujuću razliku u tumorima kod pacijenata koji puše i onih koji nikada nisu pušili. Kada je riječ o nepušačima, ova je maligna bolest češća kod žena, pogotovo Azijatkinja. No, kada govorimo o osobama koje su ovisne o cigaretama, čini se kako one nose drugačiju vrstu mutacije raka pluća.

Kanadski stručnjaci Istraživačkog centra za rak BC u Vancouveru tvrde kako nepušačima treba puno više vremena kako bi razvili rak pluća, dok se pušači "susreću sa prečicom do ove bolesti ili su pak na skroz drugačijem putu do nje".

Analizirali su genetičke karakteristike raka pluća kod 30 osoba koje nikada nisu pušile, 14 kod bivših pušača i 39 pušača.

Iako su zamijetili sličnosti, tumori pluća kod nepušača su imali mnoge genetičke promjene koje su bile različite od onih kod pušača. Tumori nepušača su također nakupili više genetičkih promjena nego tumori pušača. Upravo zato tvrde kako bi se rak pluća kod osoba koje bikada nisu pušile trebao zasebno proučavati.

Zanimljivo je da su tumori pluća kod osoba koje su prestale pušiti više nalikovali tumorima nepušača nego pušača.

Studija je nedavno predstavljena na Konferenciji Granice u istraživanju prevencije raka Američke udruge za istraživanje raka u Philadelphiji.

Ugasite cigaretu jednom zauvijek

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!