Spolno prenosive bolesti jedan od uzroka rastuće neplodnosti u razvijenim zemljama

HPV shutterstock 381791905

U programe prevencije i edukaciju mladih Grad Zagreb godišnje ulaže dva milijuna kuna, a idućeg mjeseca počinje cijepljenje protiv HPV-a, što je jedna od mjera koju je metropola uvela prije 11 godina.

U početku je ta mjera nailazila na mnogo otpora, no zbog sustavne edukacije, poručuju iz Grada Zagreba, odaziv osmaša protekle je školske godine povećan.

Liječnik pojašnjava što napraviti ako vas stalno muče vaginalne gljivične infekcije

Uzrok rastuće neplodnosti

"Počeci su uvijek teški, borili smo se s brojnim predrasudama i neinformiranošću na stručan i znanstveno utemeljen način. Ponosni smo što je naše napore te napore struke prepoznalo i Ministarstvo zdravstva te 2015. godine uvrstilo cjepivo u nacionalni program cijepljenja. Tako se danas svi osmaši, djevojčice i dječaci, ne samo u gradu Zagrebu, nego u cijeloj Hrvatskoj, mogu cijepiti protiv HPV-a. Infekcija HPV-om najraširenija je virusna spolno prenosiva infekcija i uzrok je pojave različitih patoloških promjena, od tzv. spolnih bradavica do premalignih i malignih promjena vrata maternice, rodnice, penisa i anusa, a može uzrokovati i rak, kao i brojna druga oboljenja", komentira Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika za zdravstvo Zagreba.

I u ovoj školskoj godini u planu imaju edukacije roditelja i učenika osmih razreda u 108 osnovnih škola. Razgovor s roditeljima, odnosno edukacija prije cijepljenja protiv ove spolno prenosive bolesti, zapravo je obavezan. Kako kaže dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo, ljudska je seksualnost još uvijek tabu-tema pa djeca najveći broj informacija dobivaju iz medija, s interneta te od vršnjaka, što je vrlo često skromno, netočno i nerealno.

Stoga je potreba za edukacijom, savjetovanjem te dobivanjem valjanih i ispravnih informacija neophodna za djecu i mlade, posebice adolescente. Upravo zato, radi što boljeg cjepnog obuhvata i informiranja roditelja o važnosti cijepljenja, i ove školske godine u svim osnovnim školama na području Grada Zagreba počet će tijekom listopada i studenog roditeljski sastanci na kojima će liječnici školske medicine informirati roditelje o važnosti cijepljenja protiv HPV-a. Samo cijepljenje počinje u studenom i prve doze apliciraju se do kraja prvog polugodišta. Iako je cijepljenje dokazano najuspješniji preventivni program, posljednjih se godina neopravdano dovodi u pitanje, objašnjava pročelnik Jeleč navodeći da je rak vrata maternice u Hrvatskoj osmi po pojavnosti novih oboljenja, ali jedini za koji postoji cjepivo.

Usto, navodi ovaj liječnik, spolno prenosive infekcije mogu ostaviti i druge medicinsko-psihološke posljedice, posebice na reproduktivno zdravlje.

Vaginalna bol – što može biti uzrok?

Spolno prenosive bolesti jedan su od uzroka rastuće neplodnosti u razvijenim zemljama (uz pretilost, izloženost stresu, pušenje, alkohol...). U Hrvatskoj od 80 do 100 tisuća parova ima problem neplodnosti. Možemo govoriti o problemu na individualnoj, ali široj društvenoj razini. Stoga na opravdanost provedbe sustavnog i kontinuiranog programa edukacije i prevencije potkrepljuju i navedene činjenice i podaci, poručuje dr. Jeleč.

Bez uputnice i besplatno

Svi ovi razlozi motiv su zagrebačkoj zdravstvenoj vlasti za promicanje prevencije i uvođenje niza takvih programa za mlade. Tako u Savjetovalištu za zaštitu reproduktivnog zdravlja spolno aktivni adolescenti mogu bez uputnice i besplatno, primjerice, obaviti dijagnostiku za otkrivanje spolno prenosivih infekcija, Papa-test, ginekološki pregled...

Osmišljena je i mobilna aplikacija o spolnom zdravlju, dostupno je anonimno i povjerljivo testiranje na HIV i hepatitis C, u populaciji do 25 godina provodi se probir na mikoplazmu i klamidiju, što su česte infekcije... Izuzev tih aktivnosti vezanih za spolno-reproduktivno zdravlje, među zagrebačkim programima mladima je bez uputnice i besplatno dostupan i niz drugih preventivnih aktivnosti: savjetovalište o prehrani, savjetovalište za teškoće u učenju, prevencija ovisnosti o drogama, kocki i tako dalje. Kontakt-adrese i telefoni te informacije o tome što se i kako može koristiti mogu se promaći u Vodiču za zdravlje mladih dostupnom na web-stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr), iz kojeg najavljuju da će nastaviti zagovarati aktivnosti za zaštitu i očuvanje zdravlja.

Bolesti koje možete dobiti nakon analnog ili oralnog seksa, a među njima je i fekalna inkontinencija

Ivana Rimac Lesički/VL

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!