Stalno ste u modricama? Evo zašto vam se to događa...

Shutterstock 1039065277

Što znače neobjašnjive modrice i što možete poduzeti da se one ne pojavljuju?

Modrica je odraz manje ozljede krvnih žila ispod površine kože, a ako se dogodi oštećenje mogu se iz njih izliti manje količine krvi što za rezultirati daje dobro poznate ljubičasto – zeleno - crne modrice.

Zašto su neki ljudi podložni nastanku modrica po rukama, nogama i ostatku tijela? Nastavite čitati kako biste saznali odgovor...

Žena ste 

"Nije fer, ali je istina: Žene puno lakše "zarade" modrice od muškaraca. Muškarci imaju deblju kožu i više kolagena, što djeluje kao bolja zaštita krvnih žila od ozljeda.", navodi dr. Cory Fisher obiteljski liječnik u klinici Cleveland.

Starite

Starenjem se koža stanjuje, a krvne žile su poroznije, što može uzrokovati modrice koje nismo očekivali. Kako se koža stanjuje tako se gube kolagen i masnoće koje su štitile krvne žile. Krvne žile gube i elastičnost pa se lakše oštećuju. 

Sigurno želite koristite slamku? Stručnjaci kažu da tako uništavate zube...

Koristite lijekove za razrjeđivanje krvi 

"Ovi se lijekovi koriste za liječenje aritmije i krvnih ugrušaka, i to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive masnice.", pojašnjava dr. Fisher te napominje da uzrok mogu biti i drugi lijekovi koji imaju isti efekt, poput aspirina ili ibuprofena.

Uzimate antidepresive

Neke od studija su dokazale da lijekovi koji se koriste u svrhu liječenja depresija i sličnih poremećaja mogu utjecati na proces zgrušavanja krvi, ističe dr. Fisher

Manjak vitamina

Manjak vitamina C i K mogu uzrokovati nenadanu pojavu modrica, ali ako živite na području gdje se jedu kvalitetne, organski uzgojene namirnice, niste u ovoj skupini ljudi.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!