Modrice, trnci, bol u trbuhu... Jednostavni simptomi koji upozoravaju da morate kod liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Modrice, trnci, bol u trbuhu… Jednostavni simptomi koji upozoravaju da morate kod liječnika

Donosimo popis nekoliko simptoma na koje trebate obratiti pažnju.

Ponekad su “normalni” simptomi poput glavobolje signali da nešto sa zdravljem nije u redu i da je potrebna liječnička pomoć.

Simptom: Tamno ljubičasto-plava modrica

Mogući razlog: Dok je većina modrica kratkotrajna pojava, ponekad može otkrivati ozbiljnije zdravstveno stanje, poput krvnih ugrušaka, bolesti jetre ili manjka eritrocita. Ako primijetite modrice koje su se pojavili od nikuda i treba im puno vremena da nestanu, nazovite liječnika.

Prehrana koja već 20 godina pomaže oboljelima: U dva tjedna i uz tri ključna savjeta do boljeg zdravlja

Simptom: Glavobolja

Mogući razlog: Iako se radi o uobičajenom simptomu koji nije razlog za paniku, ako se ona javi nenadano i neopisivo je jaka, možda je u pitanju nešto ozbiljnije… Za starije osobe, ako se jaka bol javi na području sljepoočnice, a vid postane zamućen, može se raditi o vaskulitisu, upali krvnih žila koja može voditi do sljepoće.

Simptom: Visoka temperatura

Mogući razlog: Za djecu i mlade, temperatura viša od 39.5 stupnjeva je često simptom virusnog oboljenja. Ako je dijete bezvoljno i ne ponaša se kao inače, može u pitanju biti i upala pluća ili urinarnog trakta. Isto se odnosi i na odrasle. Važno se na vrijeme obratiti liječniku. 

Simptom: Bul u abdomenu

Mogući uzrok: Iako se radi o čestom simptomu, ponekad je jaka bol koja se širi i u leđa signal da je u pitanju aneurizma trbušne aorte, koja je češća kod pušača.  >Kako se radi i iznimno opasnom stanju, važno je odmah otići do liječnika.

Simptom: Slabost u rukama i nogama, trnci

Mogući uzrok: Ako vam rukama prolaze trnci, osjećate slabost u tijelu, možda se radi o simptomu anksioznosti, ali ako je bol na samo jednoj strani tijela može se raditi o simptomu srčanog infarkta. Uspješnost liječenja infarkta se jako smanjuje nakon 4 sata od pojave simptoma stoga je iznimno važno brzo reagirati.

Simptom: Osjetljivost donjeg dijela trbuha

Mogući uzrok: U pitanju je čest simptom upaljenog slijepog crijeva. Iako se bol može javiti u sredini, obično je najjača u donjem dijelu trbuha. Bol može pratiti i mučnina, povraćanje i manjak apetita. Iako stanje pogađa mnoge ljude, ako se ne tretira odmah može imati teške posljedice na zdravlje. 

Gubitak snage, tremor, tanka koža… I naše ruke stare, a ovo su problemi koji se javljaju

Simptom: Krv u mokraći

Mogući uzrok: Moguće je da su namirnice koje jedete obojile vašu mokraću, ako povraćate i primijetite krv, možda je vrijeme za uzbunu jer to može otkrivati da se radi o ozbiljnom stanju poput čira ili bolesti jetre. Ako se uz spomenute simptome javi vrtoglavica ili preskakanje srca, potražite liječničku pomoć. 

Simptom: Ukočeni vrat

Mogući uzrok: Loš položaj pri spavanju može biti uzrok boli u vratu, ali ako se bol javila uz glavobolju, temperaturu i opću zbunjenost možda se radi o meningitisu – upali mozga i membrane leđne moždine.

Simptomi se razvijaju brzo, a ako se ne liječe, bolest može dovesti do oticanja mozga, kome ili čak i smrti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo