Zaštitite dječje oči od negativnog sunčevog zračenja

Sunce, zastita, suncane naocale

Iako se o zaštiti očiju trebaju brinuti osobe svih godina, stručnjaci upozoravaju da su djeca posebno osjetljiva na štetni utjecaj UVA i UVB zraka. Stoga ovoga ljeta posvetite posebnu pažnju zaštiti dječjih očiju.

Kao prvo, djeca provode više vremena na suncu. Uz to, leća dječjih očiju je prozirnija nego kod odraslih osoba, čime se povećava rizik od izlaganja mrežnice kratkovalnom svjetlu.

k"Oči moramo štititi svakoga dana u godini. UV zrake koje se odbijaju od vode, pijeska, ceste pa čak i snijega su izrazito opasne. Djecu je, o pravilnoj zaštiti očiju najbolje podučiti osobnim primjerom", rekao je oftalmolog Hugh R. Parry.

Izlaganje UV zrakama je povezano s nastajanjem mrene, makularne degeneracije i cijelim nizom problema sa zdravljem očiju, poručuju stručnjaci.

Oni svima preporučuju nošenje sunčanih naočala koje blokiraju 99 do 100 posto UVA i UVB zraka – sunčane naočale bez takve zaštite mogu dovesti do širenja zjenica, čime zapravo više štete nego koriste. Sunčane naočale uvijek trebaju biti izrađene od polikarbonata otpornih na udarce i grebanje, a ne od stakla.

Šešir ili kapa širokog oboda također pružaju djelomičnu zaštitu očiju.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!