Boli vas kuk? Obavezno posjetite liječnika!

Osteoporoza

Liječenje bolnog kuka u potpunosti ovisi o uzroku samog problema. Ovaj članak će vam dati kratke informacije o mogućim uzrocima boli i načinima liječenja.

Zdjelični obruč smješten u području kukova je prilično sklon ozljedama i traumi. On je ujedno jedan od najvažnijih nositelja težine tijela (pored leđa, koljena, stopala, itd.). U području kukova se nalaze zglobovi, hrskavice, ligamenti te mišići. Svaka ozljeda, upala ili nepravilnost u funkciji spomenutih dijelova, mogu rezultirati bolovima u kuku.

kUzroci boli u kuku

Postoji nekoliko uzroka koji mogu dovesti do boli kuka. Artritis je jedan od najistaknutijih uzroka koji se javlja uglavnom kod starijih ljudi. Čest uzrok mogu biti i ozljede kuka zbog nezgode, pada, traume itd. Također, bol u kuku je glavni simptom slomljene kosti ili frakture u području kuka. 

S druge strane, bolesti i poremećaji kao što su osteonekroza, tendonitis, burzitis, itd. također mogu dovesti do bolova. Njima su sklone i osobe koje uživaju u adrenalinskim i rizičnim sportovima. Bol u kuku se može javiti i kod dojenčadi te djece, a najčešće ju uzrokuje razvojna displazija. Bolovi su obično dosadni i neugodni, blagog ili jakog intenziteta. No, oni prije svega ovise o uzroku. Neki od glavnih simptoma problema s jednim ili oba kuka su dakako bol, oteklina, upala, nemogućnost hodanja te nelagoda za vrijeme spavanja.

Liječenje bolnog kuka

Liječenje bolnog kuka ovisi o uzroku i težini samog problema, a može se podijeljeni na: ne kirurško liječenje i kirurški tretman. Ne kirurško liječenje podrazumijeva upotrebu lijekova i injekcija. Ako se pitate kako ublažiti intenzitet boli, liječnici savjetuju upotrebu nesteroidnih, protuupalnih, anti-reumatskih lijekova i injekcija koje pomažu kod boli izazvane artritisom.

kDrugo, smanjenju upale mogu pridonijeti i kortikosteroidi. Jednom kada osoba završi s preporučenom terapijom, savjetuje se odlazak na fizikalnu terapiju za ublažavanje boli i vraćanje normalnog funkcioniranja kostiju i mišića. S druge strane, kirurško liječenje bolnog kuka uključuje operaciju potpune zamjene kosti protetskim implantatom.

Iako je uvijek poželjno konzultirati liječnika čim se pojavi bol koja traje više od par sati, možete isprobati neke "kućne" tretmane kako biste se privremeno oslobodili neugodnih simptoma.

Kućni tretmani za ublažavanje boli u kuku

Treba napomenuti kako ovi kućni tretmani ne mogu zamijeniti pravilno dijagnosticiranje i liječenje stanja. Neki od kućnih tretmana uključuju:

  • Paketiće leda i hladne obloge
  • Vježbe za leđa i kuk. Istezanje mišića predstavlja najbolju vježbu za bolne kukove.
  • Odmaranje u najugodnijem položaju


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!