Modrice, trnci, bol u trbuhu... Jednostavni simptomi koji upozoravaju da morate kod liječnika

Shutterstock 692073487

Donosimo popis nekoliko simptoma na koje trebate obratiti pažnju.

Ponekad su "normalni" simptomi poput glavobolje signali da nešto sa zdravljem nije u redu i da je potrebna liječnička pomoć.

Simptom: Tamno ljubičasto-plava modrica

Mogući razlog: Dok je većina modrica kratkotrajna pojava, ponekad može otkrivati ozbiljnije zdravstveno stanje, poput krvnih ugrušaka, bolesti jetre ili manjka eritrocita. Ako primijetite modrice koje su se pojavili od nikuda i treba im puno vremena da nestanu, nazovite liječnika.

Prehrana koja već 20 godina pomaže oboljelima: U dva tjedna i uz tri ključna savjeta do boljeg zdravlja

Simptom: Glavobolja

Mogući razlog: Iako se radi o uobičajenom simptomu koji nije razlog za paniku, ako se ona javi nenadano i neopisivo je jaka, možda je u pitanju nešto ozbiljnije... Za starije osobe, ako se jaka bol javi na području sljepoočnice, a vid postane zamućen, može se raditi o vaskulitisu, upali krvnih žila koja može voditi do sljepoće.

Simptom: Visoka temperatura

Mogući razlog: Za djecu i mlade, temperatura viša od 39.5 stupnjeva je često simptom virusnog oboljenja. Ako je dijete bezvoljno i ne ponaša se kao inače, može u pitanju biti i upala pluća ili urinarnog trakta. Isto se odnosi i na odrasle. Važno se na vrijeme obratiti liječniku. 

Simptom: Bul u abdomenu

Mogući uzrok: Iako se radi o čestom simptomu, ponekad je jaka bol koja se širi i u leđa signal da je u pitanju aneurizma trbušne aorte, koja je češća kod pušača.  >Kako se radi i iznimno opasnom stanju, važno je odmah otići do liječnika.

Simptom: Slabost u rukama i nogama, trnci

Mogući uzrok: Ako vam rukama prolaze trnci, osjećate slabost u tijelu, možda se radi o simptomu anksioznosti, ali ako je bol na samo jednoj strani tijela može se raditi o simptomu srčanog infarkta. Uspješnost liječenja infarkta se jako smanjuje nakon 4 sata od pojave simptoma stoga je iznimno važno brzo reagirati.

Simptom: Osjetljivost donjeg dijela trbuha

Mogući uzrok: U pitanju je čest simptom upaljenog slijepog crijeva. Iako se bol može javiti u sredini, obično je najjača u donjem dijelu trbuha. Bol može pratiti i mučnina, povraćanje i manjak apetita. Iako stanje pogađa mnoge ljude, ako se ne tretira odmah može imati teške posljedice na zdravlje. 

Gubitak snage, tremor, tanka koža... I naše ruke stare, a ovo su problemi koji se javljaju

Simptom: Krv u mokraći

Mogući uzrok: Moguće je da su namirnice koje jedete obojile vašu mokraću, ako povraćate i primijetite krv, možda je vrijeme za uzbunu jer to može otkrivati da se radi o ozbiljnom stanju poput čira ili bolesti jetre. Ako se uz spomenute simptome javi vrtoglavica ili preskakanje srca, potražite liječničku pomoć. 

Simptom: Ukočeni vrat

Mogući uzrok: Loš položaj pri spavanju može biti uzrok boli u vratu, ali ako se bol javila uz glavobolju, temperaturu i opću zbunjenost možda se radi o meningitisu – upali mozga i membrane leđne moždine.

Simptomi se razvijaju brzo, a ako se ne liječe, bolest može dovesti do oticanja mozga, kome ili čak i smrti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!