Promjenjiv tlak povećava rizik moždanog udara

tlakomjer, krvni tlak, mjerenje tlaka

Osobe čiji krvni tlak povremeno skoči izložene su većem riziku od moždanog udara nego one čiji je tlak konstantno visok, pokazalo je istraživanje.

Europski istraživači upozoravaju kako smjernice za liječenje visokog krvnog tlaka moraju biti revidirane i ažurirane. U jednom od istraživanja, britanski su stručnjaci pregledalo 8.000 osoba koje su pretrpjele srčani udar. Ustanovili su kako su pacijenti koji su stalno imali promjenjiv krvni tlak šest puta skloniji moždanom udaru nego ispitanici s uvijek povišenim tlakom.

"Obično ignoriramo povremene skokove tlaka kao slučajnosti, ali ispada da su oni vrlo informativni i da osobe koje uglavnom nisu liječene za hipertenziju mogu biti izložene većem riziku moždanog udara", objasnio je doktor Peter Rothwell iz bolnice John Radcliffe u Oxfordu.

Rothwellov je tim proveo druge dvije studije u kojima je zaključeno kako lijekovi koji su smanjuju povremene skokove u krvnom tlaku najbolje sprječavaju moždani udar.

Prema britanskim znanstvenicima, broj osoba koje se liječe zbog visokog tlaka bi se mogao udvostručiti.

Ako i vas muče nagli skokovi u krvnom tlaku, Rothwell preporuča da se obratite svom liječniku, međutim, ne morate nužno promijeniti svoje liječenje. Štetnim učincima varijabilnog tlaka je potrebno nekoliko mjeseci ili godina kako bi ostavili traga na zdravlju.

Najbolje što možete napraviti jest redovito pratiti tlak i konzultirati se s liječnikom.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!