Što otkriva drhtanje?

Drhtanje, zima, hladnoca, bolest

Drhtavica je neugodna "bolest", koja jednako pogađa muškarce i žene svih životnih dobi. U većini je slučajeva ne smatramo bolešću, no drhtanje ruku može prerasti u ozbiljnu smetnju, poput glavobolje ili boli u leđima.

Čim se jave prvi simptomi, treba pokušati otkriti uzroke. Često je drhtanje ruku (ili drugih dijelova tijela: nogu, stopala, glave) povezano sa stresom, strahom ili napetošću, odnosno drhtavica je "znak za uzbunu", koji upozorava na neke smetnje ili opću slabost organizma. U većini je slučajeva vidljivi simptom nečeg "skrivenog", što treba otkriti i liječiti. Statistike govore sa su slučajevi drhtavice u porastu, što se može povezati s ubrzanim životnim tempom današnjice.

5 uzroka drhtanja:

bol1. Simptom bolesti: Drhtavica može biti prvi i najočitiji simptom neke bolesti, poput Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, Huntington horee, ili može biti povezana sa smetnjama metabolizma, poput hipertiroidizma (drhtanje je ubrzano).

2. Izazvana vanjskim faktorima: Npr. kortikosteroidima, pretjeranim količinama kave ili drugih poticajnih pića.

3. Nasljedna: Može biti nasljedna i ne manifestirati se sve dok je neki vanjski uzrok (npr. stresna situacija, živčana napetost) ili određena dob ne izvuku na vidjelo.

4. Povezana s karakterom: Vjerojatnije je da će se pojaviti kod izrazito uplašenih osoba, koje pate i od napada panike ili drugih psihičkih smetnji.

5. Javlja se u određenim razdobljima: Često je posljedica psihičkih stanja, povezanih s određenim životnim trenutkom. Drhtanje ruku je uglavnom posljedica stresa, napetosti ili straha.

Kako ju na vrijeme izliječiti?

Najprije treba odstraniti sve što bi moglo izazvati drhtavicu: ograničiti kavu, čaj ili druge poticajne napitke, problematičnim situacijama pristupati mirno, uvijek jesti u isto vrijeme i uredno spavati, zdravo se hraniti.

doktorNadalje, važno je ne uzimati suviše sredstava za smirenje ili spavanje, jer oni trenutno ublažavaju nemir, ali ne djeluju na uzroke, a opterećuju organizam jer on te tvari mora razgraditi. Bolje je pokušati s prirodnim lijekovima.

Uzimate li kakve lijekove, posavjetujte se s liječnikom, jer možda su oni uzrok drhtavici, a u tom slučaju treba prekinuti liječenje ili smanjiti dozu.

Ako je drhtavica i dalje prisutna, i traje dulje od mjesec dana, bilo bi dobro da se javite neurologu, jer možda je izazvana unutrašnjim smetnjama, koje zahtijevaju liječenje (npr. lijekovima koji djeluju na neurotransmisiju).


K. Ramić