Žene koje jedu zdravo mogu odgoditi menopauzu za čak 3 godine!

hrana, zena Shutterstock 572662429

Ono što jedete može utjecati na to kada ćete ući u menopauzu. Riba, tjestenina i neke druge namirnice mogu utjecati na hormonalne promijene...

Puno je faktora koji mogu utjecati na početak menopauze, od genetike, pušenja, kemoterapije... ali nova studija sa sveučilišta Leeds otkriva kako i ono što jedete može utjecati na početak menopauze!

 Znanstvenici su zaključili kako prehrana koja se sastoji većinom od zdravih namirnica poput graška i masne ribe utječe na odgađanje početka menopauze i to za čak 3 godine dok je moguće će osobe koje jedu puno tjestenine i riže ući u menopauzu 18 mjeseci ranije od prosjeka. 

Vrijeme početka menopauze može ostaviti posljedice na zdravlje, bilo da ste u nju ušli prerano ili prekasno, povezuje se sa razvojem karcinoma grudi, jajnika ili maternice.  

"Problemi vezani za rani ulazak u menopauzu uključuju povećan rizik za bolesti srca i kostiju, razvoj depresije, demenciju i seksualnu disfunkciju.", naglasio je dr. Phillip Sarrel te dodao kako su prednosti pravilne prehrane velike , a ova je studija važan korak prema boljem razumijevanju faktora koji utječu na ulazak u menopauzu, osobito za žene koje imaju predispozicije da u nju uđu prerano. 

A.A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!