Novosti

Neurologinja Sandra Morović: Važno je da se pacijent osjeća uvaženo i da ga njegov liječnik sasluša

Poliklinika Aviva ove godine obilježava 40 godina postojanja i djelovanja.

Kao najstarija privatna poliklinička ustanova u Hrvatskoj, mogu se pohvaliti brojnim inovacijama, pa su tako među prvima započeli s obavljanjem sistematskih pregleda u okviru pružanja usluga „U jednom danu, na jednom mjestu“ čega se drže i danas. Prema riječima medicinske ravnateljice dr. sc. Sandre Morović, dr. med., spec. neurolog, takva usluga moguća je zbog timskog rada, naročito izvrsne sestrinske službe i ostalog pratećeg osoblja koje osigurava provedbu tog principa.

To je uvijek tako – kada stvari izgledaju jako jednostavno, to samo znači da je iza toga ogroman rad i dobro uigrana ekipa koja se trudi. Veliku zaslugu za to ima naša glavna sestra Poliklinike Marina Brebrić, dipl.med.techn, istaknula je.

Povodom proslave 40 godina duge tradicije, razgovarali smo s medicinskom ravnateljicom Poliklinike o izazovima liječnika u privatnom zdravstvu, značajkama zbog kojih se korisnici odlučuju na privatne poliklinike te drugim aktualnim pitanjima, a cijeli razgovor pročitajte u nastavku.

Smatrate li da je biti liječnik u privatnom zdravstvu izazovnije nego u javnom zdravstvu?

Najveći izazov u privatnom zdravstvu je potreba za preciznom dijagnostikom i brzom donošenju odluka. U bolničkim uvjetima jednostavnije je bolesnika poslati na brojne pretrage, dok se mi moramo fokusirati na kvalitetnu i brzu dijagnostiku, uz što manje opterećenje za bolesnika. Prednost rada u Poliklinici Aviva je vrijeme koje smo u mogućnosti provesti s bolesnikom za vrijeme pregleda, a to omogućuje liječniku kvalitetniji rad i manje stresa za obje strane.

Medicina se brzo razvija, a znanje postaje sve opsežnije, zbog čega je kontinuirana edukacija liječnika važnija nego ikada. Je li navedeno prepoznala i poliklinika Aviva?

Kontinuirana edukacija je ključna za dobar i kvalitetan rad u svakoj struci, pa tako i našoj, gdje se svakodnevno dolazi do novih spoznaja koje utječu na smjernice u prevenciji, dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji bolesti. Kako bismo bili na vrhu i suvereno vladali strukom, izuzetno je važno prisustvovati seminarima i kongresima te pratiti događanja. Unatoč tome što se u privatnom sektoru izdvajanja za edukaciju smatraju troškom, vodstvo Poliklinike Aviva je edukaciju liječnika prepoznalo kao najbolju investiciju, zbog čega stalno ulažemo u nju.

Poliklinika već pet godina djeluje kao Znanstvena organizacija ispunjavajući uvjete Ministarstva znanosti i obrazovanja. Možete li nam reći nešto više o tome?

Biti Znanstvena jedinica je velika i važna stvar na koju smo izuzetno ponosni. To znači da ispunjavamo sve uvjete što se tiče broja kvalificiranih stručnjaka u znanstveno-nastavnim zvanjima, poput akademika, sveučilišnih profesora, docenata, magistra i doktora znanosti, primarijusa. Pokretač znanstvene djelatnosti u Poliklinici Aviva je moja prethodnica i mentorica akademkinja Vida Demarin i mi s ponosom nastavljamo u istom smjeru. Upravo smo u fazi otvaranja nekoliko projekata u suradnji s uglednim međunarodnim institucijama.

Koliko je individualan pristup pacijentima važan u pružanju zdravstvenih usluga i koje su još značajke korisnicima od iznimne važnosti prilikom odabira poliklinika?

Individualan pristup je najvažniji u pružanju zdravstvene usluge i naš najveći adut. Važno je da se čovjek osjeća uvaženo i da ga njegov liječnik sasluša. Ključna je dobra dijagnostika i plan liječenja prilagođen potrebama bolesnika uz uvažavanje njihovog mišljenja.

Na koje načine Poliklinika Aviva promovira usvajanje zdravih navika?

Svaki pregled je posvećen unaprijeđenju zdravlja. Bez obzira na to radi li se o dijagnostičkoj pretrazi, postupku liječenja bolesti ili rehabilitaciji, kroz razgovor s bolesnikom, odgovore na pitanja i davanjem preporuka i/ili savjeta pokušavamo pozitivno utjecati na životne navike naših bolesnika, poticati ih u učenju te stjecanju, ali i očuvanju zdravih životnih navika. Također, imamo posebne „pakete“ usluga kojima omogućavamo ljudima da se brinu o svom zdravlju, a da su pritom široko dostupni.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo