Možda tražite zamjenu za kravlje mlijeko ili jednostavno želite isprobati nešto novo, ali vrijedi znati koje mlijeko odabrati.
Danas je moderno zamijeniti kravlje mlijeko nekom biljnom varijantom i postoji nekoliko odličnih opcija poput sojinog, pa čak i krumpirovog ili recimo kozjeg. No kada je u pitanju bademovo ili zobeno – je li jedno od njih ustvari bolje?
Oni mogu biti odlična zamjena za mliječne proizvode, navodi dr. Bill Rawls, ali ustvari se ne radi o tradicionalnom mlijeku. Zobeno se naravno pravi od zobi, a bademovo od badema. Zobeno mlijeko možda sadrži više proteina, ali i nešto više ugljikohidrata, a od bademovog se razlikuje okusom. Nešto je i gušće teksture od bademovog ali i kravljeg. Stručnjaci otkrivaju sve što trebamo znati o ovim biljnim alternativama kravljem mlijeku.
Zobeno i bademovo mlijeko: Nutritivna vrijednost
Bademovo mlijeko ne sadrži puno ugljikohidrata i bolja je opcija za one koji prate plan prehrane koji ih isključuje. Nezaslađeno bademovo mlijeko tako u jednoj porciji sadrži oko 37 kalorija, 1 gram ugljikohidrata, 0 šećera, 3 grama masnoća, 1 gram proteina i 481 mg kalcija, otkriva nutricionistica Allie Echeverria. Dodaje kako zaslađeno bademovo mlijeko sadrži 93 kalorije, 16 grama ugljikohidrata, 15 grama šećera, 3 grama masnoća i 459 mg kalcija.
Zobeno mlijeko u drugu ruku sadrži više proteina što je dobra vijest za one koji se recimo bore sa zloćudnim bolestima i kojima su proteini potrebni. Jedna porcija ovog mlijeka sadrži oko 120 kalorija, 16 grama ugljikohidrata, 7 grama šećera, 5 grama masnoća, 3 grama proteina i 350 mg kalcija.
Plant-based prehrana: Uspješno pomaže kod mršavljenja, a odlična je i za zdravlje srca
Zobeno mlijeko: prednosti i nedostaci
Mnogi će radi okusa radije odabrati zobeno mlijeko.
Dobrobiti:
- Sigurno je za one koji su alergični na orašaste plodove ili izbjegavaju gluten.
- Sadrži više kalcija, kalija i fosfora od bademovog mlijeka.
- Prirodno je slatko te nisu potrebni dodaci da bi se poboljšao okus a sadrži malo kalorija
- proteini i vlakna mogu smanjiti apetit.
Nedostaci:
- Ovo mlijeko sadrži više ugljikohidrata i kalorija.
- Može sadržavati gluten ako se prerađivalo uz druge žitarice.
- Često može sadržavati karagenan za kojeg se pokazalo da može uzrokovati probavne poteškoće.
Bademovo mlijeko: Prednosti i nedostaci
Ako je bademovo mlijeko vaš odabir, evo što o njemu trebate znati.
Dobrobiti:
- Bogat je vitaminom E koji će jačati imunološki sustav ali i poboljšati izgled kože.
- Ako nema dodanog šećera sadrži jako malo kalorija.
- Dobar je dodatak voćnim sokovima ako ne želite dodatne kalorije u napitku.
Nedostaci:
- Alergija na orašaste plodove je česta pa ga treba izbjegavati ako vas muče alergije.
- Često mu se dodaje šećer jer je tako ukusniji što znači više kalorija.
Svakodnevne pogreške u načinu života koje usporavaju vaš metabolizam – prepoznajete li se?
Napravite sami bademovo mlijeko
Lako ga je napraviti, a tako ćete i jednostavno kontrolirati sastojke koje mu dodajete pa možete biti sigurni da imate zdravu opciju.
Sastojci:
200 g sirovih badema (neslanih, nepečenih)
900 ml vode
½ žličica ekstrakta vanilije (1 vanili šećer)
Malo meda ili smeđeg šećera
Priprema:
Svježe, ne pržene bademe namočite u vodu kako bi ih riješili nečistoća, a taj će ih proces učiniti lakše probavljivim i pojačati prirodan okus.
Bademe iscijediti (baciti vodu u kojoj su se namakali) i dodati u blender uz čistu vodu U blenderu miksati nekoliko minuta
Razdvojite talog od mlijeka (procijedite kroz gazu) i stavite ga u staklenu posudu te u hladnjak
U mlijeko po želi možete dodati ekstrakt vanilije.
A. A.
Foto: Shutterstock