Konstipacija (zatvor) je stanje koje podrazumijeva nepravilno i otežano pražnjenje crijeva.
Najčešći uzroci konstipacije su funkcionalne naravi (nedovoljni unos tekućine i vlakana, prekomjerno korištenje laksativa, redovito uzimanje određenih lijekova, neke neurološke bolesti itd.)
Učestalost konstipacije raste s dobi posljedično općem starenju organizma, usporavanju metabolizma, smanjivanju dnevnog unosa vode, vlakana, fizičke aktivnosti.
Bez obzira na uzrok i razloge koji su doveli do nastanka konstipacije, kod svih osoba s ovim problemom potrebna je određena prilagodba prehrambenih navika. Najvažnije mjere liječenja i prevencije su edukacija, samokontrola i poboljšanje životnih navika bolesnika.
U slučaju da je prolaz crijevnog sadržaja usporen, dolazi do apsorpcije vode od strane sluznice crijeva uz pojavu “tvrde” stolice. Ritam normalnog pražnjenja varira od 2-3 stolice dnevno do 1 stolice u tri dana.
Po iskorištavanju hranjivih sastojaka hrane, neiskorištene otpadne tvari dospijevaju u debelo crijevo, odakle se za 18-24 h izlučuju iz organizma. Ako u tom vremenu ne dođe do njihove eliminacije iz organizma, počinju se nagomilavati uz razvijanje raznih simptoma poput nadutosti, nelagode ili primjerice oslabljenog apetita.
Što jesti kad vas muči refluks? Provjerite simptome i popis zabranjene hrane
Prehrambene smjernice kao pomoć u rješavanju problema zatvora
- Potrebno je unositi dovoljno vlakana – preporučeni dnevni unos vlakana za žene je najmanje 20 g, a za muškarce 30 g (vlaknima su bogati različiti prirodni izvori – voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi).
- Topljiva vlakna se otapaju u vodi i navlače vodu stvarajući masu poput gela (zobene mekinje, jabuke, kruške, mahunarke, ječam).
- Netopljiva vlakna se ponašaju poput spužve i bubre u crijevima povećavajući volumen stolice i ubrzavajući prolaz hrane kroz probavni trakt (pšenične i kukuruzne mekinje, povrće, mljevene lanene sjemenke, suhe šljive).
- Jedite više manjih obroka dnevno, ograničite unos suhe hrane (sendviči, pekarski proizvodi i sl.), mesnih prerađevina, procesirane industrijske hrane, grickalica, čokolade i drugih slastica, ograničite unos banana, kofeina, alkohola i žvakaćih guma.
Za pripremu i obradu namirnica odaberite kraće kuhanje, blanširanje, pirjanje u vlastitom soku, pečenje s minimalnim korištenjem masnoće (Al-folija, vrećice i masni papir za pečenje, gril-tava), pijte dovoljne količine tekućine, najmanje 6-8 čaša/dan (voda, mineralna voda obogaćena magnezijem, svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća, lagane biljne čajeve blago zaslađene medom, probiotike i jogurte). Konzumirati možete i mesne, povrtne i riblje juhe. Redovita tjelesna aktivnost od 30 min./dan može pomoći u uspostavi redovitog pražnjenja crijeva.
NAMIRNICE KOJE BI TREBALO KONZUMIRATI:
- mahunarke (grah, slanutak, grašak, leća),
- batat,
- orašasti plodovi (orah, badem),
- kruh od cjelovitog zrna raži,
- voće (kruške, jabuke, šljive, borovnice, kupine, maline),
- lanene sjemenke,
- povrće (brokula, salata, cvjetača, zeleno lisnato povrće…),
- sušeno voće (šljive, grožđice, marelice, smokve).
Što jesti kad vas muči probava? Držite se 4 važnih pravila – jednostavno i učinkovito
Foto: Ordinacija.hr