Ljepota

Ljepota

Vodič kroz zbunjujući svijet kiselina za lice: koju koristiti – i za što?

Shutterstock

Kada se koriste u pravim koncentracijama, kiseline su među najkorisnijim preparatima dostupnim za njegu kože. Mogu biti čudesne u borbi protiv akni, bora, staračkih pjega, ožiljaka i neujednačenog tena

Kiseline za lice ključ su sretne kože. Međutim, toliko ih je na tržištu da je pravi izazov zapamtiti koju koristiti – i za što. Pripremili smo vam zato vodič koji će vam pomoći da primijenite pravu kiselinu za ono što vas muči.

Najpoznatije sredstvo za čišćenje akni

Salicilna kiselina poznata je po svojoj sposobnosti ljuštenja kože i pročišćavanja pora, što pomaže u liječenju akni. Pronaći ćete ju u serumima i sredstvima za čišćenje, u koncentracijama između 0,5 i 2 posto, a koristi se i u tretmanima protiv prištića. U dermatološkim klinikama također se koristi u većim koncentracijama – kao sredstvo za piling, za tretiranje akni, ožiljaka od akni, melazme, oštećenja od sunca i u borbi protiv staračkih pjega. Toliko je učinkovita da se koristi u otopinama za uklanjanje bradavica i kurjeg oka. Budući da je srodna aspirinu (acetilsalicilna kiselina), ima i protuupalna svojstva.

Opustite se: Šest ideja za kućne detoks maske za lice i tijelo

Fantastično oružje protiv starenja

Glikolna kiselina je najpopularnija alfa-hidroksi kiselina (AHA) koja se koristi u njezi kože. Dolazi iz šećerne trske i najmanji je AHA, tako da najučinkovitije ulazi u kožu. Fantastično je sredstvo protiv starenja koje čini sve. Vrlo je učinkovita u pilingu kože i smanjenju finih bora, sprječava akne, tamne mrlje koje blijede, ujednačava ton i teksturu kože. Stoga ne čudi da ćete je pronaći u mnogim kultnim proizvodima za njegu kože. Obično se nalazi u koncentracijama ispod 10 posto. Slično kao salicilna kiselina i glikolna se koristi u pilinzima za liječenje akni i pigmentacije, ponekad u tandemu s mikrodermoabrazijom ili mikroiglicama. Međutim, korištenje glikolne kiseline povećava osjetljivost na sunce čak i kada nije na koži, tako da morate koristiti i kremu za sunčanje kako biste spriječili dodatna oštećenja od sunca.

Piling za ujednačenu kožu

Bademova kiselina je još jedna alfa-hidroksi kiselina, koja se dobiva iz gorkih badema. Kao i glikolna kiselina, to je sredstvo za eksfolijaciju koje je korisno za sprječavanje akni, liječenje oštećenja od sunca i ujednačavanje pigmentacije. Međutim, zbog svoje veće molekularne strukture, ne prodire u kožu tako duboko kao glikolna kiselina, pa manje iritira kožu. Iz tog razloga, obično se preporučuje u pilinzima osobito za kožu skloniju povratnoj pigmentaciji (javlja se kad se stvori otpor prema određenoj tvari zbog pretjerane uporabe). To uzrokuje ne samo neučinkovitost sastojka, nego često i potpuno suprotan učinak.

Shutterstock

Sveti gral za rješavanje prištića

Azelaična kiselina bila je među glavnim tretmanima u borbi protiv umjerenih akni u posljednja tri desetljeća, a nalazi se u mnogim kremama koje se izdaju samo na recept. Čisti pore, ubija bakterije i smanjuje upalu. Općenito se nalazi u koncentracijama od 15 do 20 posto u kremama koje su namijenjene za nanošenje na cijelo lice, ujutro i navečer. Azelaična kiselina ima malo nuspojava, ali kod nekih ljudi s vrlo osjetljivom kožom može izazvati peckanje, ljuštenje i crvenilo. Osim što liječi akne, azelaična kiselina također je sredstvo za posvjetljivanje kože koje je korisno za blijeđenje tragova nakon akni ili postupalne hiperpigmentacije. Često se kombinira s retinoidima kao blaža alternativa hidrokinonu.

Sredstvo za posvjetljivanje

Kojičnu kiselinu proizvode bakterije koje se koriste u fermentaciji riže za proizvodnju sakea. Popularan je sastojak azijskih proizvoda za njegu kože zahvaljujući svojstvima izbjeljivanja (smanjenje hiperpigmentacije i neujednačenog tona kože) i sprječavanja starenja. Nalazi se u sredstvima za čišćenje i serumima u koncentracijama od 1 do 4 posto. Nažalost, vrlo je iritantna za kožu – ali je također vrlo učinkovita.

Što je to kobido masaža? Pomaže da zadržite mladolikost lica bez odlaska “pod nož”

Sestra vitamina C

Askorbinska kiselina je najčešći oblik vitamina C topljiv u vodi, a koristi se u njezi kože zbog učinaka protiv starenja. Također se koristio kao zamjena za hidrokinon u liječenju melazme. Askorbinska kiselina je vrlo nestabilna u prisutnosti kisika i vode, pa je uobičajeno dostupna u stabilnijim oblicima pod nazivom magnezijev askorbil fosfat i tetra-izopalmitoil askorbinska kiselina.

Koju kiselinu trebate koristiti?

Teži je dio odabrati koju ćete kiselinu koristiti. Najlakši način da to učinite je da znate koji problem želite liječiti.

Koža sklona aknama: azelaična kiselina, salicilna kiselina, glikolna kiselina, mliječna kiselina, bademova kiselina

Zrela koža: glikolna kiselina, mliječna kiselina, askorbinska kiselina, ferulinska kiselina

Blijeđenje pigmentacije: kojična kiselina, azelainska kiselina, glikolna kiselina, mliječna kiselina, linolna kiselina, askorbinska kiselina, ferulinska kiselina

Kako ih koristiti?

Što je veća koncentracija, veća je vjerojatnost da će kiselina iritirati kožu stoga uvijek prvo testirajte na dijelu kože i počnite s nižom koncentracijom pa postupno povećavajte. Treba znati i kako se neke kiseline ne smiju nanositi zajedno.  Tako salicilnu kiselinu nemojte koristiti s nijednom drugom kiselinom u isto vrijeme. Prilikom miješanja može doći do ekstremne iritacije kože. Izbjegavajte miješati salicilnu kiselinu s proizvodima koji sadrže niacinamid. Ne koristite glikolnu kiselinu ili mliječnu kiselinu u kombinaciji s askorbinskom kiselinom (vitamin C). To će poništiti dobrobiti askorbinske kiseline i prije nego što počne djelovati. Izbjegavajte korištenje AHA s retinolom. Svoje kiseline kombinirajte između dnevne i noćne upotrebe. Na primjer, koristite salicilnu kiselinu ujutro, a drugu kiselinu navečer. Tako ćete uživati u dobrobitima obje, a nećete maltretirati kožu.

A.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo