Dentalni radnici savjetuju kako sačuvati zdravlje zubi i odakle sve vrebaju opasnosti
Slatkiši nisu dobri za vaše zube – to nas uče odmalena – ali nisu jedina stvar na koju treba obratiti pozornost za bolje oralno zdravlje. Znate li koji su najgori prijestupnici među namirnicama kojih možda niste niti svjesni? Evo što su za CBS rekli dentalni radnici.
Slatka ili kisela pića
To uključuje vaša omiljena gazirana pića, sportska pića, energetska pića, pa čak i voćne sokove. Estetska stomatologinja dr. Lana Rozenberg nazvala ih je “najvećim krivcima”.
Od kimchija do prirodnih vina: ovo je omiljena hrana stručnjaka za blistavu kožu
Svako piće koje sadrži veliku količinu šećera “sjedi” između zuba i vrlo je loše za vaše zube, jer može dovesti do kvarenja, rekla je.
I ostala kisela hrana i pića također mogu biti štetni, uključujući kavu i vino. Kiselost može nagristi zubnu caklinu što može dovesti do karijesa ili preosjetljivosti zuba, pogotovo ako jedete velike količine.
Ljepljiva hrana
Iako ovo uključuje i očito, poput gumenih bombona, odnosi se i na zdravu hranu poput suhog voća za koje možda niste svjesni da se lijepe za zube.
Ovi su poznati po tome što se lijepe za zube i zahvaćaju u pukotine, što ih čini teškim za čišćenje i stoga predstavljaju veći rizik od karijesa, rekala je dentalna higijeničarka Whitney DiFoggio.
Ugljikohidrati koji mogu fermentirati
Uključuju namirnice poput kruha, tjestenine, čipsa i slanih krekera.
Problem je u tome što se oni razgrađuju na šećere u ustima, lijepe se za zube i povećavaju mogućnost karijesa, rekao je DiFoggio.
Kako spriječiti oštećenje zuba
Ne brinite, ne morate se odreći ove hrane za zdrave zube. Postoje načini za smanjenje njihovih štetnih učinaka, kažu stručnjaci, osim održavanja dobre oralne higijene poput svakodnevnog pranja zuba i čišćenja zubnim koncem. Evo kako:
Redoslijed
Redoslijed kojim jedete hranu može utjecati na zdravlje vaših zuba.
Stručnjaci otkrivaju je li bolje probiotik uzeti na prazan želudac ili prije spavanja
Konzumacija zdravije, vlaknaste hrane poput jabuka ili mrkve nakon konzumiranja slatke ili ljepljive hrane može pomoći u prirodnom čišćenju zuba uklanjanjem čestica hrane i šećera, učinkovito smanjujući rizik od nakupljanja plaka i karijesa, savjetuje DiFoggio.
U vodi je spas
Pijenje vode dok jedete i mljackanje nakon jela može pomoći u uklanjanju čestica hrane i šećera iz usta, kažu stručnjaci.
Želimo ostatke hrane definitivno isprati vodom i iščetkati oko sat vremena kasnije, ne odmah, nego sat kasnije, kaže Rozenberg.
Vrijeme za žvakanje
Vaša je slina također prirodni čistač pa što više žvačete, što više sline stvarate, to će vaši zubi biti očišćeniji.
Iako je ljepljiva, žvakaća guma koja sadrži ksilitol – zaslađivač koji se koristi u mnogim žvakaćim gumama bez šećera – može pomoći u povećanju protoka sline za ispiranje ostataka hrane i učinkovitiju neutralizaciju kiseline, kaže DiFoggio.
N. M.