5 važnih razloga da uzimate folnu kiselinu (čak i ako niste trudni) - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 važnih razloga da uzimate folnu kiselinu (čak i ako niste trudni)

O važnosti folne kiseline najčešće se govori vezano uz trudnoću jer ona podržava razvoj fetusa, smanjujući defekte neuralne cijevi. No, to je važan nutrijent koji većina žena treba uzeti u obzir jer je odgovoran za mnoge vitalne funkcije u našem tijelu.

Folna kiselina je sintetski oblik vitamina B9 ili folata. Naše ga tijelo ne proizvodi samo, pa ga moramo konzumirati u obliku hrane ili dodataka prehrani. Budući da se radi o vitaminu topljivom u vodi, sav višak izlučuje se iz vašeg tijela mokrenjem, stoga morate redovito nadoknađivati ​​razinu folne kiseline, kaže nutricionistica Jessica Sepel.

Zašto nam je potrebna folna kiselina?

Folna kiselina pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podupire stvaranje DNK i jača zdravlje mozga, objašnjava Shenaz Shariff, stručnjakinja za prehranu i članica Britanske udruge za prehranu i medicinu načina života.

Shutterstock

Dokazano je da niske razine folata smanjuju funkciju mozga, povećavajući rizik od demencije. Stoga dodaci folne kiseline mogu pomoći u poboljšanju funkcije mozga, kao i smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju protoka krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, dodaje Reema Pillai.

Prema Shariff unos dovoljne količine folne kiseline također može pomoći u prevenciji anemije ženama svih dobi zbog čega ju je vrlo dobro uvesti u prehranu, bez obzira jeste li trudni ili ne. Iako, kao i uvijek, svaku suplementaciju poželjno je uvijek provjeriti sa svojim zdravstvenim stručnjakom.

Što folna kiselina može učiniti za naše tijelo i um?

Pojačava crvena krvna zrnca

Prema Johns Hopkins medicine, folna kiselina, poput vitamina B12, pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po tijelu. Ako vašem tijelu nedostaje crvenih krvnih stanica, može se razviti anemija, što znači da vaše tkivo i organi ne dobivaju količinu kisika koju bi trebali. To može dovesti do širih zdravstvenih problema poput slabosti, umora i proljeva.

Shutterstock

Poboljšava rad mozga

Jedno je istraživanje pokazalo da je nedostatak folata povezan s depresijom i demencijom, kao i da utječe na raspoloženje te kognitivne i društvene funkcije. Uočeno je da nedostatak folne kiseline može rezultirati obrascem kognitivne disfunkcije koja podsjeća na starenje. Također može utjecati na raspoloženje i emocionalno zdravlje

Vrtoglavica, problemi s pamćenjem, depresija… Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina B12

Shutterstock

DNA obnova i sinteza, rast i regeneracija stanica

Folna kiselina odgovorna je za sintezu DNK, kao i za obnovu stanica. Ovo je značajno kada je riječ o popravku. Jedna je studija pokazala da folna kiselina može ubrzati zacjeljivanje rana.

Čuva zdravlje srca

Folna kiselina također može smanjiti krvni tlak i poboljšati protok krvi, što naknadno može rezultirati smanjenjem učestalosti koronarne bolesti srca.

Shutterstock

Potiče energiju

Prema Mount Sinai, svi vitamini B pomažu tijelu pretvoriti hranu (ugljikohidrate) u gorivo (glukozu), koje se koristi za proizvodnju energije. Stoga je važno održati svoje tijelo budnim.

Kako uvesti folnu kiselinu u prehranu?

Folnu kiselinu možete pronaći u lisnatom povrću, agrumima, grahu i obogaćenim žitaricama. Međutim, kako biste bili sigurni da dobivate dovoljno, često se preporučuje dnevni dodatak koji sadrži folnu kiselinu, kaže Jessika dok Reema također preporučuje žumanjke, voće, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.

Shutterstock

Koliko folne kiseline trebam i koliko često?

Koliko biste trebali uzeti ovisi o tome zašto vam je potreban. Općenito, ako niste anemični, preporučuje se doza od 400 mikrograma dnevno. Za one s anemijom uzrokovanom nedostatkom folata (stariji od 1 godine), preporučena doza je 5 miligrama dnevno.

Shutterstock

Treba li itko izbjegavati folnu kiselinu?

Prema NHS-u, većina odraslih i djece može uzimati folnu kiselinu, ali savjetuju da je ne uzimate ako ste ikada imali alergijsku reakciju na folnu kiselinu ili bilo koji drugi lijek, ako imate niske razine vitamina B12 ili pernicioznu anemiju, ako imate rak (osim ako imate anemiju uzrokovanu nedostatkom folata) ili ako ste na bilo kojoj vrsti dijalize bubrega (hemodijaliza).

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo