Želite glatku, zdravu i hidratiziranu kožu? Kupajte se u mlijeku! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Želite glatku, zdravu i hidratiziranu kožu? Kupajte se u mlijeku!

Shutterstock

Volite piti mlijeko za jače kosti i zube? Uvrstite mlijeko i u vašu rutinu njege kože. Rezultati bi vas mogli ugodno iznenaditi.

Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu koja može pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože. Također može pružiti hidrataciju i učiniti vašu kožu mekom. Mliječne kupke blagotvorno djeluju na kožu, ali možda nisu za svakoga. Osobe s osjetljivom kožom trebaju biti opreznije jer kupka s mlijekom može izazvati iritaciju kože.

Shutterstock

Što je mliječna kupka?

Mliječna kupka uključuje dodavanje mlijeka ili proizvoda na bazi mlijeka u vodu za kupanje kako bi se poboljšalo zdravlje kože.

Mliječna kiselina u mlijeku djeluje kao blagi piling, dok masti i proteini vlaže kožu, kaže estetska liječnica i kozmetologinja dr. Karuna Malhotra.

Za pripremu mliječne kupke možete koristiti punomasno mlijeko, kokosovo ili kozje. Ljudsko majčino mlijeko je također opcija, ali postoje dokazi dobrobiti samo za bebe. Tijekom studije objavljene u časopisu Nutrients 2019., lokalni protuupalni učinci majčinog mlijeka pomogli su u liječenju kožnih problema, poput pelenskog dermatitisa kod dojenčadi.

Shutterstock

Dobrobiti mliječnih kupki

Piling

Mlijeko je mliječni proizvod koji se sastoji od mliječne kiseline, vrste alfa-hidroksi kiseline (AHA).

Ova kiselina može pomoći u nježnom pilingu kože uklanjanjem mrtvih stanica kože i poticanjem izmjene stanica, kaže Malhotra.

Ovaj proces može učiniti površinu kože glatkom. Za razliku od mehaničkih pilinga, mliječna kiselina radi kemijski piling. Ovaj prirodni piling može pomoći smanjiti pojavu grube kože i neujednačenog tona kože.

Shutterstock

Hidratacija

Mlijeko, posebno punomasno, bogato je mastima i proteinima koji mogu pomoći u dubinskoj hidrataciji i hranjenju kože. Masti mogu stvoriti barijeru na koži koja može pomoći u zadržavanju vlage i spriječiti transepidermalni gubitak vode (TEWL), kada vlaga izlazi iz kože, ostavljajući je suhom i nadraženom. Proteini i vitamini u mlijeku (kao što su vitamini A, D i B12) mogu dodatno pomoći u obnavljanju i održavanju razine hidratacije kože. Ova duboka hidratacija može poboljšati elastičnost kože, ostavljajući je mekom, glatkom i podatnom nakon kupke s mlijekom.

Umirujući učinak

Mliječne kupke imaju prirodni umirujući učinak na nadraženu ili upaljenu kožu zbog protuupalnih svojstava mlijeka. Osobe s opeklinama od sunca mogu imati koristi od mliječnih kupki, koje mogu pomoći u smanjenju crvenila i iritacije.

Prirodne masti u mlijeku mogu pružiti zaštitni sloj koji može umiriti oštećenu kožu, dok mliječna kiselina može nježno napraviti piling bez pogoršanja upale.

Shutterstock

Prirodni omekšivač…

Mliječna kiselina ubrzava izmjenu stanica i tako može podržati zdravu, glatku kožu, prema istraživanju objavljenom u časopisu Molecules 2018. Jedna od neposrednih i primjetnih prednosti kupke s mlijekom je način na koji vaša koža postaje mekša. Prirodni omekšivači u mlijeku, osobito masti, oblažu kožu i zadržavaju vlagu, što dovodi do glatke i meke kože. Kada je koža pravilno hidratizirana i navlažena, postaje otpornija, manje sklona pucanju ili iritaciji i glatkija je na dodir. Redovite kupke s mlijekom mogu poboljšati cjelokupnu teksturu kože, čineći je mekom.

… i izbjeljivač

Nježni piling koji pruža mliječna kiselina u mlijeku pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i otkrivanju blistavijeg sloja kože ispod. Ovaj prirodni proces može poboljšati tonus kože i dati joj svjetliji i ujednačeniji izgled.

Anti-age

Mlijeko ima zaglađujući, umirujući učinak i sprječava starenje, prema istraživanju objavljenom u časopisu Molecules 2021.

Svojstva pilinga mlijeka mogu imati učinak protiv starenja potičući regeneraciju stanica i stimulirajući proizvodnju kolagena, proteina koji je potreban za održavanje čvrstine kože, kaže dr. Malhotra.

Shutterstock

Kako napraviti mliječnu kupku?

Kratki vodič za kupanje u mliječnoj kupki:

  • Napunite kadu toplom vodom, ali ne prevrućom, jer prevruća voda može isušiti vašu kožu. Temperatura bi trebala biti dovoljno ugodna za opuštanje, ali dovoljno blaga da se izbjegne oštećenje barijere vlage vaše kože.
  • Dodajte jednu do dvije šalice mlijeka u vodu. Možete koristiti različite vrste mlijeka, ovisno o vašim željama.
  • Ako želite, možete dodati žlicu meda kako biste pojačali učinak hidratacije jer je med prirodni humektant.
  • Za osjetljivu kožu ili kožu koja svrbi mogu se dodati koloidne zobene pahuljice.
  • Uđite u kadu i namačite se 15 do 20 minuta. Tijekom namakanja nježno masirajte kožu kako bi mliječna kiselina u mlijeku oljuštila mrtve stanice kože, a masnoće i proteini nahranili i hidratizirali kožu.
  • Nakon namakanja, isperite čistom, mlakom vodom kako biste uklonili ostatke mlijeka s kože.
  • Nježno osušite kožu tapkanjem nakon ispiranja, umjesto da je trljate, kako biste održali hidratizirani, meki osjećaj koji pruža kupka s mlijekom.
  • Nakon toga nanesite nježnu hidratantnu kremu kako biste zadržali hidrataciju i održali kožu mekom.
Shutterstock

Koje je mlijeko bolje za vas – bademovo ili zobeno? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Koje su nuspojave mliječnih kupki?

Mliječna kupka može biti blagotvoran tretman za njegu kože koji vašu kožu čini glatkom i hidratiziranom. Ali može biti nekoliko nuspojava:

  • Osobe s alergijama na mlijeko mogu doživjeti kožne reakcije poput crvenila, svrbeža ili osipa.
  • Mliječne masti potencijalno mogu začepiti pore, osobito za one sklone aknama ili masnu kožu.
  • Dugotrajno namakanje u mlijeku može povećati rizik od gljivičnih infekcija zbog sadržaja šećera u mlijeku.
  • Neki ljudi s vrlo osjetljivom kožom mogu smatrati mliječnu kiselinu preoštrom, što dovodi do iritacije.
Shutterstock

Koliko dugo trebate ostati u kupki s mlijekom?

Preporučeno vrijeme boravka u mliječnoj kupki je oko 15 do 20 minuta.

Ovo trajanje omogućuje vašoj koži da upije korisne hranjive tvari iz mlijeka bez pretjeranog izlaganja koje bi moglo isušiti vašu kožu. Predugo namakanje u vodi može oslabiti barijeru vaše kože, uzrokujući da koža izgubi vlažnost. Tijekom razdoblja od 15 do 20 minuta, mliječna kiselina u mlijeku djeluje na nježni piling kože, uklanjajući mrtve stanice. Proteini i masti također pomažu u zadržavanju hidratacije, dok vitamini i minerali hrane kožu.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo