Piskavicu možete koristiti u obliku čaja, praha, tonika ili obloga. Bogata je proteinima, vlaknima i mineralima te rješava brojne probleme
Sjemenke piskavice koriste se u prehrani, a nazivaju se još i božja travica, grčko sijeno, grčko sjeme, kozji rog… Na 100 grama sadrže 58 grama ugljikohidrata, 23 g proteina te 25 grama dijetalnih vlakana. Posebno bogata kalijem, fosforom, magnezijem i kalcijem. Svježi listovi piskavice sadrže oko 86% vode, 6% ugljikohidrata, 4% bjelančevina i oko 1% vlakana i masti.
Ugljikohidrati iz sjemenki piskavice imaju visok glikemijski indeks (GI), što ih čini dobrim izborom za dijabetičare i općenito smanjenje razine šećera u krvi, kao i razine ukupnog i lipoproteina niske gustoće (LDL) kolesterola pa je popularna i kod kardiovaskularnih problema.
5 znakova koji vam govore da imate visok kolesterol
Superhrana za opću dobrobit
Pečene sjemenke piskavice imaju manji udio ugljikohidrata, ali veći udio proteina. Namakanje, klijanje i pečenje sjemenki piskavice povećava probavljivost proteina za 10-15%. Usporedno, određeni postupci poput kratkog blanširanja mogu povećati sadržaj vitamina u sjemenkama piskavice.
Sjeme piskavice sadrži proteine koji su otporni na toplinu, vrlo su stabilni, topljivi u vodi i stvaraju stabilne pjene i filmove. U curryjima, juhama, umacima, kruhu, jelima od mesa, sirevima i desertima, sjemenke piskavice pružaju okus, teksturu i zgušnjavanje, uz svoje nutritivne prednosti.

Visoki omjer omega-6:omega-3 u sjemenkama piskavice je gotovo 3:1, što je slično onome u konoplji, promiče zdravlje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti povezanih s prehranom.
Trigonelin je najzastupljeniji alkaloid prisutan u piskavici i potencijalno štiti od dijabetesa tipa 2 i neurodegenerativnih bolesti. Dokazano je da triogenelin smanjuje lipide u krvi, podupire rad bubrega i jetre te sprječava kancerogene promjene. Trigonelin također može spriječiti bakterijske i virusne infekcije.
Kako koristiti piskavicu?
Postoji nekoliko načina upotrebe ovog korisnog sjemena. Može se piti kao čaj za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Djelotvorna je i protiv alergija i peludne groznice.

Kada se koristi kao prah, do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i superhrana. Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo.
Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta.
Ženama je dodatno korisna jer kod dojilja potiče proizvodnju mlijeka, umiruje dojenčad, opskrbljuje ih željezom i pomaže u dobivanju na težini.
Također, smanjuje tegobe PMS-a. Zbog djelovanja na maternicu možete je konzumirati u danima prije porođaja jer potiče kontrakcije i olakšava porođaj.
Što ako ipak možete usporiti starenje? Donosimo 5 biohacking tajni za duži život
Vanjska primjena
Piskavica se može koristiti kao oblog za giht, čireve na koži, fistule i otvorene rane na nogama. Kada se koristi za njegu kože, proljepšava i pomlađuje te uklanja nečistoće.
Kao tonik za kosu, pomaže kod ispadanja vlasi i liječi infekcije uzrokovane gljivicom Achorion Schonlein. Kod ispadanja kose, masirajte glavu mljevenim sjemenom pomiješanim s maslinovim uljem.
N. M.