Pacijenti koji konzumiraju veganske obroke s niskim udjelom masti dnevno koriste manje inzulina i mogu uštedjeti stotine dolara godišnje.
Dijabetičari koji žele podebljati svoje novčanike mogli bi razmisliti o prelasku na vegansku prehranu, savjetuje američki Liječnički odbor za odgovornu medicinu (PCRM) sa sjedištem u Washingtonu.
Rezultati istraživanja Odbora, objavljeni u časopisu BMC Nutrition, otkrili su da su pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 1, koji su konzumirali uglavnom vegansku hranu s niskim udjelom masti dnevno trebali oko 28% ili 12,1 jedinicu manje inzulina u odnosu na ostale pacijente, a istodobno su na liječenju svakodnevno uštedjeli oko 1,08 dolara.
Veganska prehrana s niskim udjelom masti mogla bi smanjiti i upotrebu inzulina, ali i trošak kupnje inzulina u pacijenata koje boluju od dijabetesa tipa 1 – pišu istraživači u svom radu.
Veganska prehrana i osjetljivost na inzulin
– Smanjeno korištenje inzulina u veganskoj skupini pacijenata vjerojatno je odraz poboljšane osjetljivosti na inzulin, odnosno na to u kolikoj mjeri organizam dobro reagira na inzulin – tvrde liječnici te dodaju da je inzulinska rezistencija “vrlo podložna utjecaju prehrambenih masti, koje mogu spriječiti ulazak glukoze u stanice”.
Osobe s dijabetesom tipa 1 obično si moraju svakodnevno ubrizgavati inzulin, za razliku od onih koji se nose s tipom 2 i moraju samo paziti na odgovarajuću prehranu.
Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i inzulinskom rezistencijom moraju uzimati više inzulina od ostalih u istoj kategoriji bolesti.

Ušteda i zdravstvene koristi
No konzumiranje veganske hrane, premda je mnogima manje ukusna ili čak odbojna, pridonijelo je, čini se, onomu istraživači smatraju “poboljšanom osjetljivošću na inzulin i glikemijsku kontrolu, kao i na poboljšanu razinu kolesterola i funkciju bubrega“.
Po podacima Američke udruge za borbu protiv dijabetesa troškovi za kupnju inzulina od 2017. do 2022. porasli su za čak 24%, što je rast koji je pratio širu spiralu inflacije potrošačkih i prehrambenih cijena koja je uslijedila nakon karantene zbog koronavirusa i ruske invazije na Ukrajinu.
– S obzirom na činjenicu da cijena inzulina i dalje raste, pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 1 trebali bi razmotriti navikavanje na konzumaciju veganskih proizvoda s vrlo niskim udjelom masti, koja bi im mogla pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin i manjoj svakodnevnoj potrebi za količinom inzulina te im tako potencijalno godišnje prištedjeti više stotina dolara – smatra Hana Kahleova, direktorica kliničkih istraživanja u Liječničkom odboru za odgovornu medicinu (PCRM).
PCRM je neprofitna istraživačka organizacija sa sjedištem u Washingtonu. Odbor je angažiran na “učinkovitoj medicinskoj praksi, istraživanju i promicanju zdravlja”. Osnovana godine 1985. ova neprofitna organizacija trenutačno broji gotovo milijun članova, među kojima je i 17.000 liječnika.
(Hina)




