Saznajte kako oštri noževi i nježno rezanje luka mogu smanjiti suze, spriječiti širenje bakterija i učiniti kuhinju sigurnijom.
Plakanje zbog sjeckanja luka poznata je „mala kuhinjska drama“, a uzrok su suze koje nastaju kada kemijski spoj propanethial S-oksid dospije u oči. No, znanstvenici iz SAD-a, piše ScienceAlert, sada tvrde da postoji iznenađujuće jednostavan način da minimalizirate suze i istovremeno održite kuhinju sigurnijom.
Oštriji noževi i sporiji rezovi – recept za suhe oči
Istraživači sa Sveučilišta Cornell proveli su niz eksperimenata koji su pokazali da kombinacija oštrijih noževa i sporijeg sjeckanja značajno smanjuje količinu „dimljenja“ luka. Rezultat? Manje suza i čišća kuhinja.
Biomehaničar Zixuan Wu i njegov tim koristili su mini giljotinu, kameru visoke rezolucije i senzore kako bi pratili kapljice koje se oslobađaju prilikom rezanja. Uspoređivali su brzinu, snagu i oštrinu noža te količinu dima koji nastaje.
– Otkrili smo da je brzina izlaska dima mnogo veća od brzine same oštrice koja reže luk – objašnjava fizičar Sunghwan Jung.

Dvostruki učinak rezanja luka
Svaki sloj luka ima gornju i donju kožicu, a kada se oni probiju, događa se dvostruki efekt: trenutačna eksplozija dima i sporije istjecanje tekućine kroz slojeve. Istraživači su primijetili da tupi noževi stvaraju znatno više kapljica i brže prskaju jer je za probijanje kožica potrebna veća sila. Brži i snažniji rezovi tupim nožem dodatno raspršuju kapljice.
Promatranja su pokazala da kapljice mogu putovati brzinom do 40 metara u sekundi, što je oko 144 kilometra na sat. Upravo te kapljice najviše ugrožavaju oči.
Razotkriven mit o ohlađenom luku
Često se savjetuje da se luk ohladi prije sjeckanja kako bi se smanjile suze, no istraživanje je pokazalo da temperatura luka ne utječe značajno. Štoviše, hlađenje može čak pogoršati problem.
– Ova promatranja potkrijepljena su teorijskim modelima koji točno prikazuju neovisno izmjerene sile loma – pišu istraživači u svom radu.

Sigurnost hrane i širenje bakterija
Luk u kuhinji prisutan je više od 5.000 godina, a spominje se čak i u Shakespeareovom Antonyju i Kleopatri. Danas znamo mnogo više o tome kako se stvaraju aerosoli koji uzrokuju suze i kako ih spriječiti. Jednostavno korištenje oštrih noževa i nježno rezanje drži kapljice ispod razine očiju.
Otkriće nije važno samo za suze – ima implikacije i za sigurnost hrane. Ako su prisutne bakterije, način rezanja utječe na njihovo širenje. Primjerice, kod izbijanja E. coli u McDonald’s restoranima u SAD-u prošle godine, mnogi su ljudi brzo oboljeli jer su patogeni s luka dospjeli u hranu.
– Ako su patogeni na gornjem sloju luka, rezanjem oni mogu završiti u kapljicama koje se potom šire – objašnjava Jung. Istraživanje je objavljeno u časopisu PNAS.
(Ordinacija.hr)




