Istraživanje upozorava da eritritol, zaslađivač prisutan u mnogim “bez šećera” i keto proizvodima, može narušiti krvno-moždanu barijeru, utjecati na funkciju krvnih žila i povećati rizik od srčanih bolesti.
Eritritol, zaslađivač koji se nalazi u gotovo svemu, od proteinskih pločica do energetskih napitaka, dugo se smatrao sigurnom zamjenom za šećer. No nova istraživanja, piše ScienceAlert, sugeriraju da bi ovaj popularni zaslađivač mogao tiho ugrožavati jednu od najvažnijih zaštitnih barijera u tijelu – krvno-moždanu barijeru, s mogućim ozbiljnim posljedicama po zdravlje srca i rizik od moždanog udara.
Što kaže istraživanje?
Studija Sveučilišta u Coloradu pokazala je da eritritol može oštetiti stanice krvno-moždane barijere, prirodni sigurnosni sustav mozga koji sprječava ulazak štetnih tvari dok dopušta nutrijentima da uđu.
Istraživači su u laboratorijskim uvjetima izložili stanice barijere razinama eritritola koje se obično javljaju nakon konzumacije zaslađenog gaziranog pića. Primijećena je lančana reakcija oštećenja stanica, što može povećati ranjivost mozga na krvne ugruške – jedan od glavnih uzroka moždanog udara.
Eritritol je izazvao oksidativni stres – stanice su preplavljene slobodnim radikalima, štetnim reaktivnim molekulama, dok je istovremeno smanjena prirodna antioksidativna obrana tijela. Takav dvostruki napad oštetio je sposobnost stanica da pravilno funkcioniraju, a u nekim slučajevima ih je i uništio.

Utjecaj na krvne žile
Još je zabrinjavajuće što je eritritol narušio funkciju krvnih žila. Zdrave žile djeluju poput prometnih kontrolora: šire se kad organi trebaju više krvi, primjerice tijekom vježbanja, i sužavaju kad je potrebno manje krvi. Ovu ravnotežu reguliraju molekule dušikovog oksida, koji opušta žile, i endotelin-1, koji ih sužava.
Studija je pokazala da eritritol smanjuje proizvodnju dušikovog oksida i povećava razinu endotelin-1, što rezultira opasno suženim krvnim žilama, potencijalno uskraćujući mozak za kisik i hranjive tvari. Takva neravnoteža poznata je kao rani znak ishemijskog moždanog udara.
Ugrožena prirodna zaštita od ugrušaka
Eritritol također ometa prirodnu obranu tijela protiv krvnih ugrušaka. Normalno, kada se ugrušci formiraju, tijelo otpušta tkivni plazminogen aktivator, “razgrađivač ugrušaka” koji sprječava moždani udar. Zaslađivač blokira ovaj mehanizam, ostavljajući ugruške da slobodno izazivaju štetu.
Laboratorijski nalazi podudaraju se s rezultatima ljudskih studija. Nekoliko velikih opservacijskih istraživanja pokazalo je da osobe koje redovito konzumiraju eritritol imaju znatno veći rizik od srčanih bolesti i moždanih udara. Jedno istraživanje pratilo je tisuće sudionika i otkrilo da oni s najvišim razinama eritritola u krvi imaju gotovo dvostruko veći rizik od ozbiljnog kardiovaskularnog događaja.
Ograničenja istraživanja
Važno je napomenuti da su eksperimenti provedeni na izoliranim stanicama, a ne na cjelovitim krvnim žilama. Znanstvenici naglašavaju potrebu za naprednijim testovima, poput “žile na čipu” sustava, koji bolje oponašaju stvarnu fiziologiju ljudskog tijela.

Zašto je eritritol poseban
Eritritol se razlikuje od umjetnih zaslađivača poput aspartama ili sukraloze jer je tehnički šećerni alkohol – prirodna tvar koju tijelo proizvodi u malim količinama. Zbog toga nije uključen u smjernice Svjetske zdravstvene organizacije koje obeshrabruju korištenje umjetnih zaslađivača za kontrolu težine.
Također je popularan kod proizvođača hrane jer se ponaša više poput šećera od drugih alternativa. Dok je sukraloza 320 puta slađa od šećera, eritritol pruža oko 80% slatkoće šećera, što olakšava njegovu upotrebu u receptima bez stvaranja previše intenzivnog okusa. Nalazi se u tisućama proizvoda, posebno u “bez šećera” i “keto-prijateljskim” namirnicama.
Kompromis i rizici
Regulatorna tijela, poput Europske agencije za sigurnost hrane i američke FDA, odobrila su eritritol kao siguran za konzumaciju. No nova istraživanja upozoravaju da čak i “prirodne” zamjene za šećer mogu nositi neočekivane zdravstvene rizike.
Za potrošače to postavlja pitanje: vrijedi li korist od zamjene šećera rizika za mozak i srce? Eritritol i slični zaslađivači mogu pomoći u kontroli tjelesne težine i prevenciji dijabetesa, ali ako redovita konzumacija oslabi zaštitne barijere mozga i poveća kardiovaskularni rizik, koristi dolaze uz značajnu cijenu.
Istraživanje naglašava potrebu za dugoročnim praćenjem učinaka novih dodataka prehrani koji su postali sastavni dio modernih dijeta. Dok eritritol može pomoći ljudima izbjeći neposrednu štetu od prekomjernog šećera, njegov utjecaj na krvno-moždanu barijeru sugerira da česta upotreba može dugoročno narušiti zaštitu mozga.
(Ordinacija.hr)




