Novo istraživanje pokazuje da kombinacija upozorenja o riziku od raka i brojenja svakog pića može značajno smanjiti unos alkohola.
Znanstvenici su otkrili učinkovit način kako potaknuti ljude da piju manje alkohola – dovoljno je istaknuti povećani rizik od raka povezan s konzumacijom alkohola i kombinirati tu informaciju s praktičnom metodom: brojanjem svakog popijenog pića.
U svojoj studiji koja je provedena na gotovo 8.000 ljudi, piše ScienceAlert, istraživači su zaključili da upravo ova kombinacija poruka – „zašto smanjiti“ i „kako smanjiti“ – može biti vrlo korisna za promicanje zdravlja u populaciji.
– Samo reći ljudima da alkohol uzrokuje rak nije dovoljno. Važno je također im dati konkretne načine kako smanjiti rizik – objašnjava ekonomistica i psihologinja potrošača Simone Pettigrew iz George Institute for Global Health u Australiji.
Zašto je važno smanjiti alkohol
Pretjerano pijenje alkohola ne samo da povećava rizik od raka, nego je povezano i s brojnim drugim zdravstvenim problemima – od prerane smrti, bolesti srca i probavnih smetnji, do povećanog rizika od demencije.
U okviru studije, sudionici su ispunili tri upitnika: prvi je popunilo 7.995 ljudi, drugi tri tjedna kasnije 4.588 njih, a završni upitnik tri tjedna nakon drugog popunilo je 2.687 ljudi. Sudionici su podijeljeni u različite skupine i izloženi različitim oglasima i porukama o konzumaciji alkohola.
Jedna kombinacija pokazala se najučinkovitijom: TV oglas koji povezuje alkohol i rak, u kombinaciji sa savjetom da se broji svaki popijeni napitak, značajno je povećao motivaciju sudionika da smanje unos alkohola.

Štoviše, to je bila jedina kombinacija u kojoj su sudionici stvarno značajno smanjili konzumaciju alkohola tijekom šest tjedana.
Drugi pristupi, poput postavljanja ograničenog broja pića koje će osoba popiti i držanja tog broja, potaknuli su neke sudionike da pokušaju smanjiti alkohol, no u ovoj studiji jasno se istaknula kombinacija informiranja o riziku od raka i praktične radnje – brojenja pića.
– Mnogi ljudi ne znaju da je alkohol kancerogen. To su ključne informacije kojima bi konzumenti trebali imati pristup. Pokazalo se da uparivanje informacija o alkoholu i raku s praktičnim savjetom rezultira smanjenjem količine konzumiranog alkohola – naglašava Pettigrew.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, konzumacija alkohola može biti odgovorna za čak 7% prerane smrtnosti u svijetu. Podizanje svijesti o zdravstvenim rizicima jedan je od načina kako se može utjecati na ovaj problem.
Iako su zdravstvene agencije razmatrale i druge mjere, poput smanjenja dostupnosti alkohola ili povećanja cijena, dugoročne promjene u ponašanju u konačnici ovise o osobnim izborima.
Brojanje pića kao praktična metoda
Ovaj pristup, ističu znanstvenici, možda ne djeluje jednako svugdje, no čini se da brojanje pića može biti jednostavna i učinkovita strategija za smanjenje konzumacije alkohola.
– Resursi za kampanje smanjenja štete od alkohola su ograničeni, stoga je važno identificirati poruke koje najbolje dopiru do ljudi kako bi kampanje imale najveće šanse za uspjeh – zaključuje Pettigrew. Istraživanje je objavljeno u časopisu Addictive Behaviors.
(Ordinacija.hr)




