Iznenađujući rezultati nove japanske studije: Sir bi mogao smanjiti rizik od demencije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Iznenađujući rezultati nove japanske studije: Sir bi mogao smanjiti rizik od demencije

Shutterstock

Istraživanje na gotovo 8.000 starijih osoba otkrilo je da oni koji jedu sir imaju nešto niži rizik od razvoja demencije. Znanstvenici ističu da bi prehrambene navike mogle imati važnu ulogu u prevenciji.

Iako još uvijek ne postoji lijek za demenciju, znanstvenici sve više otkrivaju faktore koji mogu utjecati na rizik od ove bolesti. Među njima su tjelovježba, prehrana, alkohol, društvene navike pa čak i način na koji slušamo glazbu. A nova istraživanja, piše ScienceAlert, sugeriraju da i konzumacija sira može igrati ulogu.

U studiji koju je naručila japanska prehrambena tvrtka Meiji Co., istraživači u Japanu pratili su 7.914 osoba starijih od 65 godina. Polovica sudionika jela je sir barem jednom tjedno, dok polovica nije jela sir uopće.

Tijekom tri godine praćenja, među ljubiteljima sira 134 osobe razvile su demenciju (3,4%), dok je među osobama koje nisu konzumirale sir taj broj bio 176 (4,5%). To znači razliku od oko 10 do 11 dodatnih slučajeva na svakih 1.000 ljudi.

Iako se radi o umjerenoj razlici i ne možemo govoriti o uzročnosti, ovi rezultati nadopunjuju ono što već znamo o povezanosti prehrane i demencije te općenito o utjecaju prehrambenih navika na tjelesno i mentalno zdravlje.

– Rezultati su u skladu s prethodnim opažanjima koja povezuju unos mliječnih proizvoda s očuvanjem kognitivnih funkcija. Iako je učinak za pojedinca umjeren, na razini populacije, posebno u zemljama poput Japana gdje se sir rjeđe konzumira, ovakve razlike mogu značajno doprinijeti strategijama prevencije demencije – ističe Seungwon Jeong, istraživač gerijatrije na Sveučilištu Niimi u Japanu, zajedno sa svojim kolegama.

Shutterstock

Istraživači su uzeli u obzir nekoliko čimbenika rizika, uključujući dob, spol, obrazovanje i prihode. U dodatnoj analizi kontrolirali su i zdravu prehranu, jer su osobe koje nisu jele sir imale općenito manje zdravu prehranu, što je moglo pridonijeti povezanosti. U toj analizi povezanost je bila nešto slabija, ali i dalje značajna.

Drugim riječima, postoji nešto posebno u siru što može pomoći u prevenciji demencije, osim općih prednosti zdrave prehrane. Iako istraživači nisu detaljno proučavali mehanizme, prethodne studije nude određene naznake.

Sir sadrži hranjive tvari koje pomažu zdravlju mozga, primjerice vitamin K. Također je bogat korisnim bakterijama za crijeva, a istraživanja pokazuju vezu između zdravlja crijeva i demencije.

Fermentirani mliječni proizvodi poput sira također su dobri za zdravlje srca, a kardiovaskularno zdravlje dugo se smatra važnim faktorom u prevenciji demencije. Kao i kod drugih kroničnih bolesti, vjerojatno je da postoji više međusobno povezanih čimbenika.

– Iako ova studija nije uključivala biomarkere ili mehanističke procjene, nutritivne karakteristike sira mogu pružiti vjerodostojno objašnjenje za uočenu povezanost – pišu istraživači studije koja je objavljena u časopisu Nutrients.

Demencija je proglašena ključnim prioritetom javnog zdravstva od strane Ujedinjenih naroda, a procjenjuje se da trenutačno najmanje 50 milijuna ljudi u svijetu živi s tim stanjem. Očekuje se da će broj oboljelih rasti s povećanjem prosječne dobi stanovništva, što je posebno važno u Japanu, zemlji u kojoj je provedeno istraživanje.

Iako rezultati ne znače da redovita konzumacija sira jamči zaštitu od demencije, istraživači smatraju da bi mogao biti koristan u prevenciji. Planiraju daljnja istraživanja kako bi detaljnije razumjeli kako različite vrste sira, količine i mehanizmi utječu na rizik.

(Ordinacija.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo