Kože bundeva, koje su ovih dana sveprisutne ususret Noći vještica, djeluju štetno na mikrobe i gljivice! Još jedan razlog zašto bi trebali prihvatiti ovo narančasto povrće.
Prečestom uporabom antibiotika, bakterije
postaju otpornije na njihovo djelovanje. Možemo reći kako se prilagođavaju
brzinom svjetlosti. Njihova
prečesta konzumacija stvara suprotan učinak – bakterije postaju otpornije na
bolesti, a mi ostajemo bez lijeka.
Iako nije toliko popularna kod nas
kao što je u zapadnim zemljama, bundeva se dugo koristila kao narodni lijek, a
sada su liječnici dokazali kako ima antibiotsko svojstvo.
Znanstvenici su iz bundevine kože izolirali
protein koji sprječava rast mikroba, uključujući čestu gljivicu
kandidu. Ako se namnože, ove gljivice uzrokuju dugotrajne infekcije genitalnih
organa, a česte su kod naših najmlađih – uzrokuju pelenski osip. Više o kandidi
možete pročitati u Vitinom članku Gljivične infekcije: Kandidu treba ozbiljno
shvatiti.
Znanstvenici bi mogli razviti protein
bundeve odgovoran za zaustavljanje kandide u prirodni lijek za gljivična
oboljenja ljudi. Također se pokazao učinkovitim kod nasada bilja, stoga bi se
mogao koristiti kao fungocid u poljoprivredi.
K. Horvat