Dijeta se temelji na promjeni prehrambenih navika i unosu niskokalorične
hrane. Iako, nažalost, namirnice bez kalorija – negativnih kalorija – ne
postoje, postoje one namirnice čijom razgradnjom tijelo troši više kalorija
nego što se njom unese. Otuda i potječe naziv – dijeta negativnih kalorija!
Namirnice s negativnim kalorijama odlične su za grickanje jer ublažavaju
napadaje gladi koji su popratna ponuda mnogih drugih dijeta. Također, ovakvom
prehranom ispunjavate dnevne potrebe organizma za voćem i povrćem.
Primjerice, ako pojedete komad torte od 360 kalorija, organizam će za
razgradnju tog komada potrošiti 100 kalorija. Ostalih 250 kalorija ostaje
u organizmu, i taloži se u obliku masti. S druge strane, jabuka sadrži 65 kalorija, a organizmu
treba 100 kalorija za razgradnju. To znači da će tijelo morati iz zaliha povući
35 kalorija – dakle, vi mršavite.
Najbolje namirnice:
Celer:
daje 6 kalorija: za razgradnju koristi 50 kalorija – sagorijeva 40 kalorija
naslaga
Rajčica:
daje 26 kalorija: za razgradnju koristi 60 kalorija – sagorijeva 36 kalorija
naslaga
Brokula (100 g sirove):
daje 25 kalorija: za razgradnju koristi 80 kalorija – sagorijeva 55 kalorija
naslaga
Šampinjoni (100 g sirovih):
daju 18 kalorija – za razgradnju koristi 55 kalorija – sagorijeva 37 kalorija
naslaga
Ostale preporučene namirnice koje
uključuje dijeta negativnih kalorija su šparoge,
repa, zelje, mrkve, celer, cikorija, čili papričice, krastavci, češnjak salata,
luk, papaja, špinat, jabuke, borovnice, grejp, limun, mango, naranče, ananas,
jagode, mandarine, zelena salata, endivija, radič, brusnice.
I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje.
Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.
Ordinacija.hr