Sastojci koje sadrži alkohol, primjerice vino, mogu izazvati alergijske reakcije i pogoršati astmu.
“Najčešće nije alkohol sam, taj koji uzrokuje reakciju. Radi se o
sastojcima, poput sulfur dioksida (metabisulfita), aditiva i kvasca koji mogu izazvati osipe, navale vrućine i nedostatak daha – posebice
u osoba s astmom”, upozoravaju iz Američke akademije
za alergije, astmu i imunologiju.
Sulfur dioksid prirodno nastaje tijekom proizvodnje vina i može
uzrokovati alergijske reakcije kada ljudi piju ovo piće, kažu stručnjaci. Ima
jednak učinak kao kada osobe s alergijama jedu hranu koja sadrži konzervanse.
Histamin, koji proizvode bakterije i kvasac u alkoholu, također mogu
uzrokovati alergijske reakcije poput začepljenog nosa ili curenja nosa, svrbeža
i suzenja očiju, te pogoršati simptome astme. pritom su simptomi gori kod crvenog
vina, nego kod bijeloga.
I pivo može izazvati alergijske reakcije, jer sadrži žito, kukuruz i
pšenicu, dodaju stručnjaci.
Ordinacija.hr