Smrznuto povrće često sadrži više hranjivih sastojaka nego svježe ubrane namirnice.
Od trenutka branja povrća, do samog čina pripremanja i konzumiranja može proći čak dva tjedna. No, unatoč tome, oko 80 posto kupaca smatra kako svježe povrće
u trgovinama nije starije od četiri dana, pokazala je nova studija.
Povrće koje je smrznuto odmah nakon branja zadržava više hranjivih
sastojaka, tvrde stručnjaci sa Instituta za istraživanje hrane. Nakon 16 dana, mahune gube 45 posto nutrijenata, brokula i cvjetača 25
posto, grašak 15 posto, dok mrkva gubi 10 posto hranjivih sastojaka.
Hranjivost povrća kontinuirano opada od trenutka branja, kažu stručnjaci.
Dakle, kada se određeno povrće nađe na vašem stolu, iako mislite kako
jedete zdravo i hranjivo, često zapravo konzumirate namirnice siromašne nutritivnim sastojcima.
Ordinacija.hr