Ako je teflonska tava jedan od nezaobilaznih predmeta vašeg domaćinstva, vrijeme je da se počnete polagano opraštati do omiljene teflonke. Naime. do 2015. godine tvrtke moraju u potpunosti promijeniti tehnologiju proizvodnje teflona, piše Jutarnji list.
Konkretnije, tvrtke bi trebale za 95 posto reducirati uporabu perfluorooktanoične kiseline (PFOA), tvari koja se koristi u proizvodnji neprijanjajuće površina kojom su obložene mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane.
Na moguću štetnost teflona već odavno upozorava biolog i jedan od pionira zdrave prehrane u svijetu George Mateljan, autor bestselera “Najzdravije namirnice svijeta”. On upozorava kako je Američka agencija za zaštitu okoliša proglasila teflon “vjerojatno karcinogenim”.
U čemu onda kuhati? Mateljanov su prvi izbor lonci od nehrđajućeg čelika, emajla, gusa (lijevanog željeza) i vatrostalnog stakla.
K. R.