Nova studija suprotstavlja se uvriježenom mišljenju kako prehrana bogata voćem i povrćem štiti od kancerogenih bolesti.
Američko istraživanje analiziralo je podatke više od 470,000 muškaraca i žena u 10 europskih
država. Rezultati su pokazali kako postoji tek blaga povezanost visokog unosa
voća i povrća i smanjenog rizika od raka.
No, studija je pokazala kako osobe koje puno piju, a uz to jedu puno voća i
povrća imaju nešto značajnije smanjen rizik, no samo kod onih vrsta raka koje
su povezane s pušenjem i alkoholom.
Ukoliko voće i povrće ima antikancerogeni učinak, radi se o blagom efektu,
kažu autori studije koja je objavljena u online izdanju časopisa Journal of the National Cancer Institute.
Što se tiče samih ispitanika, veza visokog unosa voća i povrća i smanjenog
rizika od raka ovisila je i o drugim čimbenicima, poput smanjenog unosa
alkohola, nepušenja, kratkog pušenja i učestale fizičke aktivnosti.
Stručnjaci smatraju kako bi se buduće studije trebale usredotočiti na antikancerogena
svojstva specifičnih vrsta voća i povrća, te na učinak jedenja voća i povrća od
ranog djetinjstva.
Svjetska zdravstvena organizacija preporuča pet obroka voća i povrća dnevno,
kako bi se spriječila kancerogena i druga oboljenja.
Ordinacija.hr