Ima ih zelenih, prugastih, duguljastih, sasvim okruglih, a volimo ih sve jer nema boljeg osvježenja!
Kako
ju kupiti?
Radije odaberite manju lubenicu, nego odrezane kriške. Po boji kore i peteljke
prepoznat ćete
je li zrela. Prodavač će vam, osim toga, rado nožićem izrezati mali stožac u dubinu
da kušate okus.
Lubenica
je slatkiš dovoljan sam sebi, no kockice ili kuglice od njenog crvenog mesa
odličan su dodatak voćnim salatama. A izdubljena lubenica lijepa je “zdjela”
za salatu! Smrvite li joj meso mikserom, dobit ćete gusti, osvježavajući sok,
kojem možete dodati omiljeni liker. Zamrznuti sok pretvara se u lagani sladoled.
Lubenicu
uvijek jedite dobro rashlađenu. Čuvajte ju u hladnjaku najdulje tjedan dana.
Iako
prepune vode, lubenice se koriste čak i za zimnicu – omiljeno je slatko od
kore, a pravi obožavatelji pripremit će i džem od lubenica: za sirup pristavite
1/4 l vode sa sokom 2 naranče i 3 neprskana limuna (dodajte i naribanu limunovu
koricu), 2,5 kg šećera i 2 mahune vanilije. Kad provri, smanjite temperaturu da
pomalo vrije 20 minuta. U međuvremenu, lubenicu, tešku 3 kg, ogulite, koštice
odstranite, a meso narežite na kockice. Dodajte u kipući sirup i skuhajte
provjeravajući gustoću. Potkraj kuhanja možete dodati i čašicu ruma.
Ukiseljene
lubenice također su zanimljiva zimnica. Dakako, zamrzavanje je nemoguće.
10
dag lubenice sadrži:
- šećer: 10 posto
- voda: više od 90 posto
- betakaroten: 20 mg
- željezo: 0,5 mg
- kalcij: 7 mg
- fosfor: 10 mg
- kalorije: 15
– 26
K. R.