Ne bacajte koru butternut tikve – ona skriva pravo bogatstvo hranjivih tvari - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ne bacajte koru butternut tikve – ona skriva pravo bogatstvo hranjivih tvari

Shutterstock

Nutricionisti savjetuju da se kora tikve jede zajedno s mesom jer sadrži vlakna, antioksidanse i vitamine.

TikTok je nedavno postao mjesto viralnog recepta u kojem se butternut tikva peče i jede zajedno s korom. Iako zvuči neobično, nutricionisti upozoravaju da kora tikve sadrži brojne hranjive tvari koje većina nas, nažalost, baca.

1. Kora je bogata antioksidansima

– Kora butternut tikve prirodno sadrži flavonoide i karotenoide, među kojima su beta-karoten, lutein i kriptoksantin – objašnjava Trista Best, registrirana dijetetičarka s programom The Candida Diet.

Ovi spojevi djeluju poput obrambenog štita za stanice, pomažući u neutraliziranju oksidativnog stresa – vrste oštećenja stanica uzrokovanog upalom, stresom i vanjskim utjecajima. To je važno jer se stanice tijekom života oštećuju, što povećava rizik od kroničnih bolesti, uključujući neke vrste raka.

2. Pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi

Iako tikva sadrži ugljikohidrate, riječ je uglavnom o složenim ugljikohidratima u kombinaciji s vlaknima, vitaminima i antioksidansima.

– Prirodni šećeri u tikvi uravnoteženi su vlaknima koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi – pojašnjava Best.

Meso tikve već je bogato vlaknima, oko 6,6 grama po šalici kuhanog povrća. Ostaviti koru dodaje još više vlakana, što usporava probavu i sprječava nagle skokove i padove energije.

Pexels

3. Podržava zdravlje probave

– Dodatna vlakna iz kore korisna su i za probavni sustav. Kora sadrži netopiva vlakna koja pomažu održati redovitu probavu i sprječavaju zatvor – ističe nutricionistica Jessica Villalvir.

Vlakna djeluju i kao probiotik, hraneći korisne bakterije u crijevima. Tijekom fermentacije, ove bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline koje podržavaju zdravlje crijevne sluznice i mogu smanjiti upalu u probavnom traktu. Dugoročno, dobro nahranjen mikrobiom povezuje se s boljom probavom, jačim imunitetom te stabilnijim raspoloženjem i energijom.

4. Jača imunološki sustav

Jedna porcija butternut tikve može zadovoljiti i do 50% dnevnih potreba za vitaminima A i C, objašnjava Villalvir. Vitamin A jača sluznicu dišnog i probavnog sustava, prvu liniju obrane tijela protiv virusa i bakterija, dok vitamin C podržava funkciju imunoloških stanica i štiti ih od oštećenja tijekom borbe protiv infekcija.

5. Jednostavan način za dodatne hranjive tvari u obroku

– Butternut tikva je izuzetno svestrana i može poboljšati nutritivnu vrijednost raznih jela – kaže Best.
Koru pečene ili pasirane tikve možete dodati u slatka i slana jela kako biste povećali unos vlakana, antioksidansa i vitamina, a da pri tome ne mijenjate okus jela. Ovo je praktičan način da obroci postanu hranjiviji.

Postoje li ograničenja?

Iako je kora tikve sigurna i hranjiva, nije prikladna za svakoga.

– Zbog vlakana i debljine, može biti teža za žvakanje i probavu kod osjetljivih želuca – upozorava Villalvir.

Razmislite o ljuštenju tikve ako:

  • Imate gastroparezu, IBS ili upalne probavne probleme
  • Osjećate nadutost ili nelagodu nakon konzumacije namirnica bogatih vlaknima
  • Kora ostane previše tvrda nakon pečenja

Kako pripremiti koru butternut tikve

Priprema je ključna. Villalvir preporučuje korištenje male ili srednje tikve jer je kora tanja i lakše se žvače. Tikvu dobro operite kako biste uklonili prljavštinu i vosak, narežite, začinite i pecite na oko 200°C dok vilica lako ne probije koru.

Ako tekstura i dalje djeluje tvrdo, pečenu koru možete izmiksati u juhu ili umak. Tako ćete zadržati sve hranjive tvari, a da ne morate žvakati samu koru.

(Ordinacija.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo