Konzumacija velikih količina hrane i pića zaslađenih fruktozom značajno povisuje rizik od visokog krvnog tlaka.
Pokazali su to rezultati najnovijeg američkog
istraživanja koje je još jednom dokazalo vezu između prehrane bogate šećerom i povišenim
krvnim tlakom. Osim toga, studija je jasno ukazala na fruktozu kao jedan od
glavnih pridonositelja problemu.
“Smanjena konzumacija slatkih jela i pića pomoći
će u snižavanju krvnog tlaka. Jer u suprotnom može doći do srčanih i bubrežnih
bolesti. Prevelike količine šećera
uzrokuju debljanje i predstavljaju ključnog
krivca za pojavu dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara”, poručio je Michael
Chonchol sa Sveučilišta Colorado.
Fruktoza, kao što su slatki sirupi proizvedeni od kukuruza,
se koristi za zaslađivanje pića, peciva i druge prerađene hrane. A ona može
podići razinu spoja pod nazivom urat (mokraćna kiselina).
To zauzvrat može potaknuti
angiotenzin II, hormon koji uzrokuje skupljanje krvnih žila, povećavajući krvni
tlak. To nije slučaj s drugim šećerima kao što je saharoza, proizvedena
od šećerne trske ili repe.
K. R.