Može li naizgled obično zeleno, lisnato povrće spriječiti rak, pomoći kod mršavljenja, smanjiti krvni tlak, ojačati srce i čak spriječiti urođene mane? Stručnjaci tvrde: špinat je svemoguće povrće!
Špinat je odličan izvor vitamina A i K, mangana, folne kiseline, magnezija, željeza, vitamina C, vitamina B2 (riboflavin), kalcija, kalija i vitamina B6. Snažni prirodni mineralno-vitaminski sadržaj špinata može biti učinkovit izvor ozdravljenja za brojne bolest. Jedna šalica kuhanog špinata ima 41,4 kalorija s nevjerojatno visokim postotkom vitamina K.
Folat, mineral otkriven u špinatu, dokazano smanjuje visoki krvni tlak i upale krvnih žila. Kemijsku verziju folata, folnu kiselinu, znanstvenici već dugo povezuju s nižom stopom urođenih mana kada se uzima oralno tijekom trudnoće.
Konzumacija
sirovog špinata je popularan, ali ne i najbolji izbor za svaku osobu. Naime, ovo zeleno povrće obiluje oksalnom kiselinom, koja se otpušta
pri sirovoj konzumaciji. Spomenuta kiselina može uzrokovati
oštećenja krvnih žila. Kod nekih se pak osoba, nakon konzumacije velikih količina sirovog špinata,
mogu pojaviti simptomi gihta, artritisa i
reumatizama. Oksalna kiselina može, kod osoba s oslabljenom
bubrežnom funkcijom, uzrokovati bubrežne i žučne kamence.
Međutim,
dobra je vijest da se količina oksalne kiseline može sniziti kuhanjem špinata. Ovo zeleno povrće prokuhajte u dvije vode te isperite prije konzumacije. To
će uvelike smanjiti količinu oksalne kiseline. Iako se hranjive
vrijednosti špinata smanjuju kuhanjem, on je, čak i nakon termičke obrade, jedan od najboljih prirodnih
izvora hranjivih tvari.
K. R.