Prehrana siromašna ugljikohidratima, a bogata mastima i proteinima biljnog porijekla, puno je zdravija od konzumacije namirnica koje potiču od životinja, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Uspoređujući dvije vrste prehrane kroz više od dva desetljeća, istraživači
su otkrili da prehrana siromašna ugljikohidratima temeljena na povrću smanjuje
stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i raka.
“Ako krećete na dijetu imate dva izbora: možete se okrenuti popularnoj Atkinsovoj dijeti koju karakterizira niski unos ugljikohidrata i proteinske namirnice poput kobasica, slanine, odrezaka. Ili možete izabrati zdraviju verziju dijete siromašne ugljikohidratima s više povrća, odnosno biljnih masti i proteina”, izjavio je dr. Frank B. Hu jedan od autora studije. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine.
Znanstvenici su do ovakvog zaključka došli proučavajući i uspoređujući dva spomenuta
načina prehrane. Njihov zaključak glasi: utjecaj ova dva oblika prehrane na
ljudski organizam se drastično razlikuje.
“Kod osoba koje su konzumirale prehranu siromašnu ugljikohidratima, ali
bogatu životinjskim proteinima smo uočili povećan rizik od smrtnosti, posebice one
uzrokovane karcinomom, zaključio je dr. Frank B. Hu, profesor nutricionizma s Harvarda.
Ako se odlučite za biljne proteine, znajte da ih možete pronaći u biljnim
uljima, orasima i kikiriki maslacu, mahunarkama,
orašastim plodovima i žitaricama. I dok je avokado
sjajan izvor zdravih masti, soja i tofu obiluju biljnim proteinima.
K. R.