Laboratorij hrane i pića (LHiP) javnosti predstavio certifikat “Izvrsnost proizvoda”, prvu hrvatsku oznaku namijenjenu isključivo laboratorijski dokazano kvalitetnim proizvodima.
Iza oznake
“Izvrsnost proizvoda” na proizvodu krije se niz
egzaktnih pokazatelja: mikrobioloških, kemijskih i
senzorskih osobnosti hrane koji uz ocjenu podobnosti
ambalaže čine jedinstvenu cjelinu proizvoda kao takvog.
U Hrvatskoj ne postoje slične oznake kvalitete, iako postoje druge oznake
kojima se vrednuju između ostalog i prehrambeni proizvodi. No, velika je
razlika u načinu vrednovanja proizvoda, jer postojeće oznake nisu oznake
kvalitete budući da se ti certifikati dodjeljuju na temelju rezultata
anketiranja potrošača, a ne temeljem rezultata laboratorijskih istraživanja.
“Ovim projektom želimo potaknuti trenutno najveću
prerađivačku industriju, onu prehrambenu, na što kvalitetniju proizvodnju
prehrambenih proizvoda, ali i poslati poruku trgovačkim kućama da kvalitetnim
proizvodima moraju osigurati mjesto na polici“, izjavio je prof. dr.
Damir Ježek, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.
“Istraživanja pokazuju kako gotovo polovica populacije
Hrvatske ima prekomjernu tjelesnu masu, a studije o prehrambenim navikama
ukazuju na nedovoljan unos nutritivno vrijednih namirnica. Sustav vrednovanja
nutritivnih svojstava proizvoda čini jedan od bitnih dijelova sveukupnog
ocjenjivanja kvalitete proizvoda što u konačnici potrošačima omogućuje lakše
prepoznavanje nutritivno vrijednih proizvoda“, naglasila je nutricionistica dr.sc.
Darija Vranešić Bender.
Ordinacija.hr