Djeca rođena u listopadu i studenom imaju gotovo dvaput veću vjerojatnost za razvoj netolerancije na hranu od beba rođenih u lipnju i srpnju.
Zapanjujući podaci su rezultat najnovijeg petogodišnjeg finskog istraživanja
u kojem je sudjelovalo 5.920 novorođenčadi. Znanstvenici su otkrili kako jesenske bebe imaju tri puta veću vjerojatnost za
alergiju na mlijeko i jaja, u odnosu na mališane rođene tijekom ljetnih
mjeseci.
Djeca
rođena tijekom jeseni ili zime sklonija su ekcemu i otežanom disanju
Pitate se zašto su jesenske bebe sklonije alergiji na hranu? Istraživači vjeruju
kako su mališani rođeni tijekom jeseni kao fetusi bili izloženi peludu, i to
baš u kritično vrijeme tijekom trudnoće. Treba napomenuti
da fetus počinje proizvoditi antitijela pri kraju trećeg mjeseca od začeća.
Čini se da pelud potiče razvoj antitijela poznatog kao immunoglobin E, koji
se povezuje s alergijama na hranu, objavili su autori istraživanja u časopisu Journal of Epidemiology and
Community Health.
Prethodna istraživanja su pokazala da su djeca
rođena tijekom jeseni ili zime sklonija ekcemu i otežanom disanju.
K. R.