Rezultati najnovijeg istraživanja kineskog Medicinskog fakulteta iz Taiwana je pokazalo da ulje češnjaka sprječava kardiomiopatiju, najčešći tip bolesti srca odgovoran za smrtne slučajeve povezane s dijabetesom. Ljekovito može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.
Iako su i prethodna istraživanja pokazala da češnjak godi
zdravlju srca, tek je nova studija objavljena u časopisu Journal of
Agricultural and Food Chemistry otkrila način na koji gomoljasta biljka
pomaže dijabetičarima s kardiomiopatijom.
Ulje češnjaka, naime, poboljšava djelovanje antioksidacijskog enzima,
smanjujući upalu i zaustavljajući odumiranje stanica, učinkovito održavajući
integritet vitalnog srčanog tkiva.
Češnjak je također učinkovit u regulaciji krvnog tlaka. Kao dio redovite, zdrave prehrane, češnjak služi kao višenamjenska
ljekovita hrana.
Studije pokazuju da češnjak ima antibiotska svojstva, kao i sposobnost za borbu
protiv gljivičnih infekcija i snižavanje razine kolesterola.
K. R.