Frape od borovnica poboljšava osjetljivost na inzulinOsobe koje boluju od dijabetesa imaju manjak inzulina ili je njihovo tijelo postalo manje osjetljivo na njega, pa se nedovoljne količine glukoze apsorbiraju u njihove stanice i pretvaraju u energiju. Ako se ova bolest ne kontrolira, glukoza i masnoće ostaju u krvotoku i s vremenom oštećuju vitalne organe.
Prehrana koja uključuje povećani unos badema može poboljšati osjetljivost organizma na inzulin i smanjiti razinu LDL-a (lošeg kolesterola) kod predijabetičara, tvrde američki stručnjaci.
Predijabetes je stanje povišene razine glukoze u krvi, što znači da iako trenutno niste dijabetičar, postoji veliki rizik da to u budućnosti postanete. Obično se javlja kada inzulin, hormon koji pretvara šećer iz hrane u energiju, ne radi učinkovito.
Istraživači Medicinskog i stomatološkog fakulteta Sveučilišta u New Jerseyju su analizirali učinak konzumacije badema na osobe s predijabetesom. Osjetljivost na inzulin se povećala kod ispitanika koji su svoju svakodnevnu prehranu obogatili bademima, a ujedno su i snizili svoju razinu lošeg kolesterola, u odnosu na skupinu koja nije jela bademe u većim količinama.
“Činjenica da prehrambene promjene mogu pomoći poboljšati faktore koji igraju moguću ulogu u razvoju bolesti je običavajuća za osobe s faktorima rizika za kronične bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i krvožilnih bolesti”, zaključila je dr. Michelle Wien, voditeljica studije.
Statistički podaci ukazuju da je u svijetu danas više od 240 milijuna osoba koje boluju od šećerne bolesti, a tijekom sljedećih 20-tak godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna. Dijabetes postaje globalna epidemija, sa svim teškim zdravstvenim posljedicama. U našoj je zemlji registrirano 300.000 oboljelih osoba.
K. Horvat