Tinejdžeri koji konzumiraju puno hrane i pića zašećerene fruktozom izloženi su povećanom riziku od dijabetesa i krvožilnih bolesti, upozorili su stručnjaci.
Konzumacija fruktoze vrlo je česta u SAD-u, gdje se u velikim količinama jede visokofruktozni kukuruzni sirup koji je u velikoj količini sadržan u gaziranim pićima, sokovima, tortama i mnogim prerađenim namirnicama poput proteinskih pločica i slastica. U biti, on označava prazne kalorije koje kratkoročno povise razinu šećera u krvi, koja se zatim dvostruko smanji. Posljedica je ta da se osjećate umorno.
Istraživači Medicinskog fakulteta u Georgiji su ustanovili kako su tinejdžeri koji konzumiraju puno hrane i pića s visokofruktoznim kukuruznim sirupom imali viši krvni tlak i povišene mjere koje su povezane s dijabetesom, baš kao i faktore upale koji doprinose bolestima srca i krvnih žila.
Ta je veza bila izraženija kod mladih s pretjeranom količinom abdominalnog sala.
“Vrlo je važno našoj djece osigurati zdravu ravnotežu visokokvalitetne hrane i zaista obratiti pažnju na fruktozu i sukrozu koju konzumiraju kod kuća ili bilo gdje drugdje”, objasnili su voditelji studije u časopisu Journal of Nutrition.
K. Horvat